Det är förfan ren jävla idioti!

Läste idag ett inlägg om att det kommer komma blandingsvalpar till världen om en vecka... blanding mellan ca de bou och amerikansk bulldog!!! Helt ärligt hoppas jag att hela kullen är döfödd!
Både jag och en tjejkompis reagerade och kommenterade att det kanske inte var så smart... denna personen blockerade då oss på facebook.^^
 
Detta är då i Norge. Det känns sjukt oansvarigt att ta blandrasvalpar på en sån liten ras som ca de bou,speciellt i ett land där den inte ens fått fäste! Ännu värre är att i Norge har dom massa förbjudna raser och om man då har en blandras som liknar en av dom förbjudna raserna så kan den komma att avlivas!
 
Tror knappast att dessa blandrasvalpar kommer göra bra reklam för varken ca de bou eller amerikansk bulldog.
 
Tjuvparning hette det visst...Jo men tjena, hej abortspruta vart äääääääääääääär du?!
 
Sen om jag tänker mig dom ca de bouer jag träffat blandade med dom amerikanska bulldogar jag träffat.. så känns det inte som en kombination jag skulle vilja haft! Inte ens om någon betalat mig för att ta en valp!
 
Ca de bouer och amerikanska bulldogar är tillräckligt krävande raser var och en för sig utan att man måste hålla på och blanda.
 
Dessutom är ca de bou en nyligen rekonstruerad ras så man vet aldrig vad som slår igenom, så då känns det ännu värre att börja blanda det med helt andra raser...
 
Dessutom undrar jag vilken frisk person med kunskap om båda raser som skulle köpa en sådan blandning, troligtvis ingen?! Och hur bra blir det på en skala om folk UTAN kunskap om dessa raser skaffar en sån blandning? Ja jisses.... :(
 
Efter denna diskussionen blev jag och Silje blockerade av denna personen på facebook.
 

Joggintur på 6km- CHECK!

Kom hem från jobbet, otroligt trött. Skulle sova lite middag men sov visst 2h. Oooops...
Kollade ut, det regnade. Typiskt.. jag som skulle jogga!!!
Aja till slut fick jag tummen ur. Joggingkläderna på och Safiren var klar för jogging hon också.
Tänkte att vi nog skulle bli rätt ensamma i motionsspåren eftersom det var så sent på kvällen, men nehej det var bara rent önsketänkande från min sida.
Joggade en bit, sen mötte vi en fågelhundsmix, den blev galen och gjorde rejäla utfall mot Safiris. Suck.
Joggar vidare, ser två personer som går med en dvärgschnauzer i flexikoppel och dom går över hela vägen..Saktar ner och börjar jogga övertydligt så att dom ska höra att vi kommer joggandes, nejdå inte en reaktion.
Jag säger; Kan ni hålla in hunden så att jag kan få komma förbi?
Tjejerna stannar och tittar på mig. Dom fattar inte vad jag vill.
Jag frågar igen om dom kan hala in sin hund för jag vill komma förbi. Den lilla dvärgschnauzern står med spärrad blick på mig och Safira.
När tjejen med kopplet fattat att jag vill förbi så börjar hon fiska in sin hund vilket resulterar i rejäla utfall och attacker från den lilla. Troligtvis var det att hon drog i kopplet som utlöste det, men tänk om den hade reagerat på Safira istället? Man vet ju aldrig! Jag kan inte beskriva hur mycket jag hatar folk utan koll som går runt med sina hundar i flexikoppel och beter sig som om dom äger världen.
Tredje hunden vi mötte var en spaniel, den var vänligt inställd och var nyfiken och glad men jag och safira joggade bara förbi den.
Mötte dessutom en ganska snygg kille. Han var ute och joggade i friluftsbyxor, t-shirt och stora militärkängor (sånna där höga med snörning)..
På slutet av turen så mötte vi en sista hund som gjorde utfall satan...
 
Känns som ett stort FAIL alltihopa.. som att alla som var samlade där på samma ställe, hade hoppats på att dom skulle vara dom enda som var där...
 
 

Fantastiskt kvällstur igår på fjället

Kom hem igår, ruggigt trött. Lekte med Safira men lyckades somna på köksgolvet. Vaknade av att Arvid kom hem. Jag låtsades som att jag inte alls sovit på köksgolvet.

Tränade lite med Safiris inne men hon var inte jättetaggad direkt...

Sen var det dags för tur.. tog en sen tur.. typ mellan åtta och tio.. gick på ett nytt ställe. Kvällssol, fjäll, träd och helt magiskt vackert! Fick nästan en liten tår i ögat.
Men har ju inte fått en ny telefon än så kunde inte ta bilder?! Och eftersom vi var ute i fjällen över 2h kändes det inte som läge för att ta med systemkameran heller då jag är en jävel på att snubbla. :P
 
Ungefär såhär såg det ut igår! ;)

Var lite trötta igår efter jobbet

blev en lååång dag, nästan 13h på jobbet.. Hämtade Safiris på dagen så fick hon vara med mig på jobbet.
 
Var sliten efter jobbet så någon väldigt avancerad träning var inte ens ett alternativ.
Kom hem och motiverade oss lite innan vi tog en kvällsjoggingtur i solen.
Tog inte den längsta rundan direkt men några kilometer blev det iaf. :)
 
Träffade grannen också, hon ville att jag skulle komma över och se film, men jag var svettlökig och utsliten så blev dessvärre inget besök utan jag satt ensam och såg på american pie- bandcamp och drack pepsi max. 
 

Såhär börjar du spåra!

Jag är absolut ingen spårexpert, men här är lite lätta allmänna tips för dig som vill testa på att spåra på egen hand, men personligen tycker jag det är bäst att gå en spårkurs :)
 
Med tiden kan man öka avståndet mellan fotstegen och även sluta "gå på lina" och gå mer "normalt.
Man kan även ändra spårlängden och liggtiden och börja lägga in svängar etc.
Vissa väljer att minska ner antal godisbitar ganska snart, andra gör det aldrig, medan vissa anv godis ca 100 första spåret för att befästa noggrannheten i spåret ordentligt.
Gå inte för fort fram, det är lätt för att hunden tycker det blir för svårt och tappar koncentrationen!
 
PS. När man byggt upp intresset för att söka godis i rutan och det är dags att övergå till ett spår så kan man hjälpa hunden genom att peka på varje godis i varje spår tills hunden fattat galoppen och kan ta resten själv.
Bland det viktigaste är gott tålamod och inte bli irriterad, att spåra ska vara roligt! :)

Tränat följsamhet och spårat

Var ganska mosig efter skogsturen så det tog lååååång tid innan jag fick tummen ur och la ett spår..
Men tränade också följsamhet istället inne i vardagsrummet... följsamhet i kryp!
Dvs krypa fot frammåt och sen provade att lära henne att backa fot... haha alltså, det var inte så lätt .. faktiskt. :P
Hon var så taggad så tror vi tränade lite för länge, efteråt var hon HELT utmattad!
När vi var färdiga med träningen så hade spåret legat klart.

Hon stressade inte (kanske för att hon var trött efter 1,5h skogsprommis och sen träning inne?) men hon var duktig!
Var nöjd med gårdagens spår.. och speciellt nöjd över att inga igelkottar hade ätit upp näringen i spåret och fortfarande befann sig där medan vi spårade :P

Fick dessutom rett ut igår det här med IPO spår och bruksspår, för jag har ju tränat mer efter IPO-spår sedan jag snöade in på det under grundkursen i IPO (gick igenom lydnad, spår, bitarbete), men igår så började jag fundera över vilket som var "bäst" och varför man föredrog det ena och inte det andra.
Så frågade runt lite och det verkar som att jag är på rätt spår.. när det gäller spår!
Tydligen är det väldigt bra att börja lära in det à la IPO (eftersom det är MYCKET noggrannare än ett bruksspår) sedan kan man överföra det till bruksspåret också, noggrannheten alltså.
IPO-spår går man bara på fält och öppna områden, partiklarna rör sig mer på öppna områden så därför krävs det högre koncentration och noggrannhet av hunden, bruksspår går man i skogen och där rör sig partiklarna inte lika mycket utan ligger mer centrerat.
Det vill säga, när det är spår ute på fält så går hastigheten automatiskt ner eftersom det krävs mer av hunden och när man spårar i skogen så blir det "lättare" och hastigheten i spåret går automatiskt upp.
Det är dessutom mycket lättare att lära upp noggrannheten redan från början, dvs börja med IPO och sen använda noggrannheten i bruksspåret än att börja med bruksspår och sen försöka lära in noggrannheten i efterhand, många hundar slarvar i IPO-spåret då..

Gick tur med grannen direkt efter jobbet :)

Jobbade, kom sen hem där grannen redan stod och väntade på min infart till huset (jag var försenad pga trassel på jobbet) så jag bara sprang in, bytte tröja, hämtade Safiris och kastade in mig/oss i bilen.
Skulle på skogsprommis med grannen och hennes bullterrier Kayleigh. 
Gick tur borta på ett ställe som heter Kalandseidet, där hade varken bullen eller grannen gått förut.
Var ute och traskade i ca 1,5h och vovvarna myste ordentligt! Det var soligt väder och bara jätteskönt. Grannen hade nyss vart på utlandssemester, och semesterskvaller är alltid en humörhöjare :D

Det här är Safiras väninna Kayleigh!



Låta hunden jobba för maten

Innan har jag bara låtit hunden vänta på varsågod innan den får äta, men nu har jag börjat med att kräva lite mer innan hon får mat.  Tränar tex ett jättekort miniträningspass med följsamhet eller liknande.
Det grundar sig i att jag pratade med några på bruksklubben som hade vart på föreläsning med Kenth Svartberg.
Han hade rekommenderat att alltid låta hunden jobba för maten!
Har dock inte kört med det så länge så kan inte svara på om det påverkat lydnadsträningen positivt eller negativt ännu!

Igår var jag ruggigt trött när jag kom hem från jobbet. Alltså riktigt super-trött.
Arvid låg ute på uteplatsen och solade så tänkte att jag kunde göra detsamma.
Men det var otroligt kallt, jag försökte sova/vila men det gick verkligen inte.. stekande sol ena sekunden och isande kall nordanvind nästa.
 
 
Här är vår uteplats där vi brukar sola/mysa sommartid


Tog en sen fjälltur senare den dagen, i kvällsolen. Var faktiskt skönt att gå och man kunde hålla ett mycket högre tempo än vad man annars kan under dagtid.
Kom ner till sjön, satte mig ner på en sten och stirrade ut över vattnet och filosoferade.
Var nästan magiskt vackert och jag stortrivdes. Kändes som att jag hade kunnat sitta där i evigheter och drömma mig bort... men det blev ett snabbt avslut på njutningen. Knotten hittade mig så jag fick fly fältet och erkänna mig besegrad. Myggstift på nyckelringar hade vart ganska smidigt, då har man den oftast med sig när man är ute och går (iaf sånna nördar som jag som tar bilen till promenadplatser).
Finns det myggstift på nyckelringar?

Tänk om min hund kunde spåra såhär fint?

Kolla vilken precision! Undra hur mycket man måste träna för att få till det såhär bra?
 
 
 
Här är ju en gammal video från när Safira spårar
(ber om ursäkt för reklamen innan videon börjar, men har bytt till youtube nu :P )
 

Soligt väder idag

Lutar att det blir en långpromenad i skog och mark.
Man måste njuta solen medan den är här, och, det är man inte bortskämd med i Bergen kan jag lova!
Klarblå himmel dessutom. :) Lyx!
 

Visste du att...

..Produktionen av EN mobiltelefon resulterar i ca 75kg överflödigt skräp trots att slutprodukten (mobilen) bara väger ca 100g?
Tänk på miljön, köp skit som håller!
 
Källa: www.BIR.no

Skön söndag

Sovmorgon sen så tog jag och Arvid och Safira en tur i Hausdalen.
Det är verkligen jättefint där så både jag och Arvid är sugna på att flytta dit (dock inte som sambos utan mer som "grannar", vore jävligt skönt att bo själv men ändå ha sällskap när man själv känner för det liksom..)
 
Sitter och drömmer oss bort nu och ses på bo-lån och hus till salu nu! :P
 
Tog iaf en tur i Hausdalen i flera timmar, gick nog närmare 15km tror jag. Fin tur det!
Hamnade vid en himmelskt vacker sjö. Synd att Arvids stenåldersmobil inte har kamera och min nuvarande telefons kamera har pajjat, hade verkligen blivit en superbild.
Aja snart får jag väl min nya mobil från expert? Den jag köpte var ju defekt =(
 
Efter turen åkte vi in till Os, till vår stammis-pizzeria. Köpte två kebabpizzor med sallad och pommes på och körde ner till hamnen och satte oss nere vid vattnet och åt. Det var mysigt. Massa fåglar med! Dom fick smaka lite pizzakanter.. mycket spännande med liv och rörelse (folk & fåglar) tyckte Safirisen :) Men hon skötte sig ganska bra faktiskt.
 
Nu ser vi film och dricker cola, latar oss och är trötta i benen. Safiris ligger och snarkar här bredvid :)

Träffade en igelkott under morgonpromenaden

Det kom en igelkott gåendes rätt emot oss på morgonprommisen!
Men det var ett krön på stigen så jag såg den inte förrns den bara var 1,5-2m bort.
Safira blev sjukt nyfiken såklart men uppförde sig, så igelkotten klarade sig utan men och inga taggar i nosen på Safiren. Igelkotten fortsatte sin joggingtur medan jag och Safiris stod och tittade.
Den verkade inte livrädd över sitt morgonmöte direkt!

Igår tränade vi som sagt kryp (finns på video nåt inlägg ner) och sen tog vi en prommis på 1,5h i skogen.
Lekte massa och Safira fick söka boll i långt gräs, hon tycker verkligen det är skitkul!

Var ju midsommar igår (tydligen :P) men blev inte så mycket firande direkt.
Arvid var ute och fiskade hela dagen+kvällen så jag och Safiren var ensamma hemma!
Vi åt jordgubbar iaf och jag hade vispad grädde med chokladsmak till mina jordgubbar.
Safira fick nöja sig med enbart jordgubbar.
Hade också köpt två tårtbitar, chokladtårta med kolakrämfyll. Jag åt min bit så fick Arvid äta sin mitt i natten när han kom hem från fisketuren.

Först såg vi en film; Percy, Buffalo Bill och jag

Den var sådär, ingen höjdarfilm men den funkade.

Senare så såg vi/jag Patrik 1,5 
 
Den filmen föll mig i smaken! Vilken skön film! Rekommenderas!


 

Safira lär sig att krypa!

Såg ett videoklipp på en krypande rottweiler för ett tag sedan och blev inspirerad till att lära Safira att krypa också!
Vi började träna igår och såhär ser det ut idag, vi är på god väg! :D
 
 

Finingen :)


Hur sugen blir man inte på en liten piraya!?

Kennel Rompehuesos på Mallorca har fått ca de bou valpar **smälter**
 
 
Åååååh jag får sån lust att bara ta dom i famnen och gosa med dom!
Tveksamt om det finns något sötare än ca d bou valpar!?!

Pappan till valparna: Atroc de Rompehuesos

Mamman till valparna: Cleo de Rompehuesos


Har varit riktigt effektiv idag!

  • Jobbat
  • Reklamerat mina gummistövlar samt köpt ett par nya (ger viking en ny chans, nu ett par i 1200nok-klassen. Ska tydligen vara väldigt hållbara sa tanten i butiken. Vi får hålla tummarna!)
  • Vart till Expert och snackat med dom ang min mobil, men fick ett nr av dom, ringde det och dom ska skicka en retursedel i posten, sen får jag en ny mobil så reklamerar jag min gamla med felaktig gummilist.
  • Vart till trafikstationen och betalat ägarbytesavgiften på Golfen samt fixat tillfälligt registreringsbevis tills jag fått det i brevlådan.
  • Handlat mat
  • Var till klockaffären och lämnade in min klocka eftersom den är trasig
  • Gick skogspromenad 1,5h med Safiris
  • Badade ca 1h (simmade/lekte med Safira i vattnet)
  • Kom hem och åt jordgubbar 


Fyfan vad grisiga skorna var!

Har nu skurat och försökt få stövlarna någorlunda rena inför returen till butiken, men shit vad det satt fast!
Fick köra hur många rundor som helst med varmt vatten och diskmedel!
Sen kan jag lova och garantera och intyga att gummistövlar som används nästan dagligen och på många långrurer luktar helt förjävligt rent ut sagt!
Nästan så jag tycker synd om personalen som måste ha mina stövlar i sin butik. Urrrrgh...

Ska dessutom lämna tillbaka min nya mobil idag.
Använde den för första gången igår, insåg sen att ena gummilisten släppt.
Mobilen som ska vara stöt och vattentålig har alltså en glipa rätt in.. det kan inte vara bra!
Såg det inte först, men tittar man noga ser man att den är assymetrisk och man man röra på den med fingerspetsen.
Men beställde den via nätet men hämtade ut i butik, så jag fick inget kvitto?!
Dock har jag ett ordernummer. Hoppas det räcker!

Har också en klocka jag måste tillbaka med!
Köpte den i november (mangoklocka, inte så dyr, ca 1000nok) och redan i mars brakade den ihop, eller ja armbandet gick sönder. Borde egentligen åkt in dit för längesedan men på vardagarna är det sjuk rusningstrafik dit och på helgerna är jag oftast upptagen?
Ångrar att jag köpte klockan på ett köpcenter så långt bort! Såg nämligen att dom säljer likadana klockor på köpcentret här vid mig!

VARFÖR GÅR SAKER SÖNDER?!
 

Börjar tröttna på saker som går sönder! Speciellt gummistövlar!

Nu har mitt 5e gummistövelpar (på 3år) börjat läcka vatten, och inte bara den ena stöveln utan BÅDA!
Dessa gummistövlar köpte jag i slutet av januari 2012.
Dom skulle egentligen kostat 999nok men det var extraerbjudande när jag kötpe dom (699nok) och hon i kassan sa att dom var hållbara (för jag frågade!).
Men nejdå, läcker in vatten som bara den och 4 stora hål hittade jag på skaftet.


Helst skulle jag nog bara vilja ha ett par nya likadana!?
Jag gillar dom! Bekväma och sitter jättebra på foten!
Det största problemet med gummistövlar är att dom oftast är så himla breda!?
Går man mycket i myrmark är bekväma gummistövlar ett måste!

Innan så hade jag ett par snygga bekväma gummistövlar från Timberland (svarta med snörning), kostade också runt tusenlappen.
Inte heller dom höll särskilt länge, ca 3,5mån tror jag. Sen hade dom spruckit på baksidan nere vid hälen.
Även den gången hade jag kunnat tänka mig att bara få ett nytt par, men dessvärre som var min storlek utsåld =(

Har även testat billiga "icke-märkes-gummistövlar".. Hållbarhetsmässigt är det faktiskt ingen större skillnad! Dom håller några månader allihopa innan dom brakar ihop!
Däremot har dom dyrare stövlarna sjukt mycket bättre fäste i skogen och risken för att dö minskas rejält.

Någon som har tips på hållbara bra gummistövlar som inte är alltför breda i modellen?

Blev en lång dag igår!

Satt på jobbet i 13,5h!!!
Hade inte alls krafter eller tålamod för någon längre lydnadsträning med bruksklubben, inte ens lite :P
Kom hem, körde ett kort träningspass med Safira i vardagsrummet.. började lära in "kryp" :D
Haha, tror hon tyckte det var roligt för hon var verkligen skittaggad!?

Sen tog vi på WP-selen och gick i 25min med en väldigt lätt kedja bakom (hon har ju HD så drar väldigt lätta vikter ibland, mest för att variera träningen lite).
Sen sprang vi runt och lekte i skogen och avslutade med ca 15-20min vattenträning innan vi gick hem.


Safira är med på jobbet!

Har ätit hamburgare (jag) och nu sitter vi här och väntar på att arbetsdagen ska ta slut så vi kan ta en prommis eller träna lydnad (om jag orkar )

Safiris hänger med mig till jobbet när jag jobbar långa arbetspass :)

Bus med brorsorna (kullträff 2011)

Träffades i påsken 2011, då hade kullsyskonen inte sett varandra sedan dom lämnade uppfödaren som valpar.
(Kullen föddes i maj 2010)
Alla kunde tyvärr inte komma.
Först var det Safira, Simson och Wikus. Safira gillade Wikus bäst (tror det är för att han är kastrerad och myget lugnare). Sen reste Simson hem och strax efteråt kom Akillez.
Ingen av systrarna kunde komma (den gången)

Safira leker med sin brorsa Wikus (märks vem som är "chef" :P)

Akillez & Wikus leker

Akillez förolämpar sin syster

Simson försöker våldta Wikus, Safira undrar om dom har några skruvar lösa

Safira vilar medan brorsorna härjar

Safira imponerade på träningen igår!

Var på söks/runderingsträning igår!
Första slaget när ajg sände ut henne så hade vi egentligen tänkt köra ljudpåverkan men hon verkade fått vittring så testade att bara sända ut henne, det gick helt ok, inte perfekt men ganska bra.
När det var dags för figge nr2 att gömma sig så kom det dessutom ett gäng cyklister och gående personer som dessutom hade motorsåg och härjade runt och sågade grenar och rötter.
Jag var nästan säker på att Safira skulle bli livrädd och att träningen skulle vara körd (tänkte på hur lättstressad hon är vid lydnadsträning när hon ser hästar lastas etc.) men nejdå! Alltså hon blev ju lite stressad men INTE rädd!
Hon var fortfarande taggad som fan och ville inte fly utan drog mot dom och var klar för att jobba! Det blev alltså ingen negativ stress utan hon blev mer som extra taggad!
Efter att ha stått å väntat på att motorsågsfolkena skulle bli klara så vi kunde fortsätta träna så var det dags för slag nr2. Då körde vi en "dyk-upp" dvs en person står där ute och på signal reser den sig (så att hunden ser att det är nåt därute) och sen sätter den sig igen.
Tredje slaget så körde vi ljudpåverkning, dvs på signal så ger figuranten "ett klapp".
Sista slaget körde vi helt utan påverkan och det slaget klarade hon jättefint! ♥

När vi var klara på träningen så drog jag och Safira ner till en långgrund vik och körde vattenträning. Jag stod ute i vattnet och kastade en pinne längsmed strandkatten (fast ute i vattnet) så hon joggade dit och tillbaka med höga benlyft. Mycket bra träning! Körde ca 20min vattenträning utan vila.
 

Ska fika idag med några gamla polers från skoltiden!

Ska hinna med och träffa dom för en fika men ska iväg och träna sök/rundering ikväll också! *busy lady* ;)
Blir väl att dricka en caffe latte eller capuccino tänker jag.
Vi ska träffas på köpcentret inte långt från där jag bor, så att vi ska kunna fika längst möjliga tid, annars går så mycket tid åt till att köra in till stan samt sitta fast i kö (rusningstrafik).
Har inte träffat dom på hur länge som helst men nu har dom vägarna förbi Bergen!
Jag har kommit fram till att det är ca 2,5v till semestern börjar och jag är knappast i bikiniform!
Jag lyckades smita undan bikiniformen förra året med.. men året innan så var det okej!
Drömmaren inom mig säger att "kör hårt! "... realisten säger; "skärp dig, vi tar det nästa år." :D

Träffade en räv på nära håll idag

Den gick upptagen och spårade i sin egna lilla värld så räven kom riktigt nära innan den såg mig och Safira och stack av!
Jag tycket det är så härligt att se vilda djur när man är ute.. oavsett om det är igelkottar, rävar eller hjortar! :)
Var ute på tur nästan 2h idag. Fin tur, inget regn! Har kastat massa boll i myrmark och terräng.. sen kastat ut bollen i högt gräs så hon fått söka efter den. Hon älskar det!
Nu ligger det en väldigt trött liten snarkis här med mig i fåtöljen. Hihi

Läste nyaste medlemsbladet från BSBK

Där fanns en fin bild på alla oss deltagare på runderings(sök)-kursen och en av kursdeltagarna hade skrivit en liten insändare också!
Några citat från insändaren (översatt till svenska);

"En grupp med stor variation i ras och ambitioner mötte upp på runderingskurs i Hordnesskogen i april"

"Första dagen användes till teori och att lära känna varje hund för att se vilken typ av metod som skulle passa. Även om det var duktiga hundar och hundägare fick Grethe (instruktören) några utmaningar att lösa. En ridgeback eller mastiff hör väl inte till dom raser man vanligtvis träffar på i rundering."

"Alla fick en god start så nästa dag mötte vi upp med gott mod. Det var fortfarande sol men lite ljummet. Fördelen med att det är lite kyligare mellan träden är att det ökar entusiasmen för att vara figurant. Lite trim ute i terrängen ger värme i kroppen. Inlärningen gick åt rätt håll för allihopa och all ära till Grethe för det! Några kom till och med så långt att dom hade hela kedjan inklusive påvisningen, bland annat mastiffen!"

Lite gulligt, det är alltså Safira som omnämns som "mastiffen" i insändaren :D
Samlade hela gänget som gick kurs + instruktören!
(denna bilden var i medlemsbladet)

Nu har jag anmält mig till ett seminarie i Augusti!

Det är i slutet av första veckan efter semestern (fre och lör), så kanske botar semesterångesten lite?
Då har man ju nånting att se fram emot samtidigt som man har ångest över att semestern redan är slut!
Är iaf Fjellanger som har det här seminariet och föreläsaren är Maj-Britt Iden
Detta är exempel på saker som kommer tas upp på seminariet;
  • Etologi och domestisering
  • Rädsla
  • Arv och beteende
  • Språk och signaler
  • Beteendeproblem och separationsproblem
  • Rädsla och rädsleaggression
  • Dominansaggression
  • Att leva med en problemhund
  • Etc.
Kursen kostar 2000nok (ca 2400sek) så egentligen lite dyrt för 2 dagars (1,5dag) föreläsning, men det finns ju värre saker att lägga pengarna på än utbildning!

Safira som liten sötskrutt!


Idag har vi varit på fjälltur!

Tog en tur tillsammans med Andre och hans hund Tara idag.
Gick upp Lövstakken, haha rackarns vad dimmigt det var! Såg ju inte ett skit när vi kom upp på toppen :P
Sen lyckades jag ramla ordentligt 3ggr (smidig som en tiger).
Men var ute över 3h iaf. Fin tur. Hundarna fick leka av sig lite :)
Tror inte att det finns mycket som slår en iskall coca cola efter en lång fjälltur?


gammal (något suddig :P) bild på Safira och Tara hemma hos oss :)

Bilder från IPO-träningen!

Fick med oss en duktig fotograf på lördagen! =D
Hon lyckades ta några bilder på Safira när vi försökte introducera en hårdare typ av bitkudde
(safira gillar sånna avlånga mjuka kampleksaker mycket bättre än hårda bitkuddar..)

Försöker övertyga Safira om att hårda bitkuddar är skitroliga!


Jodå, nu är hon nästan övertygad..!


Safira och figuranten Henrik inviger dragkamp med hårdare bitkudde, hon var duktig! (Henrik med)



Finingen


Kvällsjoggingtur i regnet på 6km

Hade ätit så otroligt mycket socker så hade världens sockerkick! Först tränade vi lite tricks, sen låg jag och Safira och busade på golvet.. sen tog vi en 6km kvällsjoggingtur i regnet!
Har haft världens onyttigaste helg. Åt pizza igår kväll, imorse till frukost och idag till lunch :P

Har handlat idag :)

Hittade en svart "sport-jacka" som ska ersätta den jag har nu eftersom två av tre dragkedjor på den gett upp.
Dessutom hittade jag en (micro)fleecejacka från fjällräven, rejäl röd sak med förstärkning på axlar och armbågar!
Köpte sen fodertillskott till Safiren (1kg nyponpulver) och mat och fika.
Hämtade dessutom ut min telefon jag köpt! En smartphone! Har länge kört med stenålderstelefon (nokia 7200 tror jag den heter), är en sån stöt och vattentålig sak iaf. Dessvärre har kameran på den pajjat så kan tyvärr inte lägga upp några bilder på jackorna. Det är surt..
Tänkte skaffa abonnemang också så jag kan använda mobilen också... att ha en smartphone med kontantkort känns inte särskilt genomtänkt!
Lyckades föresten med något otroligt skickligt idag.. satt och läste och skulle äta godis samtidigt, men doppade handen i kaffekoppen istället för i godisburken..

Åh vad roligt det var att träna bitarbete!

Nu är 2 dagars träning undangjorda och jag kan säga att jag redan längtar till nästa gång!
Safiris är så duktig och fastän hon ibland hamnar i situationer som hon egentligen tycker blir lite "obehagliga" (dvs hon blir lite osäker) så löser hon situationerna jättefint!
Körde 4 pass idag med! Måste träna henne att bita i olika föremål, för som det ser ut nu så är det bara en bitleksak som får henne riktigt taggad. Nu ligger hon och snarkar, tror hon är förnöjd med helgens insats faktiskt... och jag kan säga att jag är väldig nöjd med Safiren och hennes prestationer!
Hon har just nu en tillfällig licens för att få träna bitarbete, men eftersom det här är så roligt så lutar det åt att jag registrerar om henne till NKK för att få förlängd licens.
Tror verkligen att det här är bra för henne, verkligen självförtroendeuppbyggande!
Idag är en sån dag där jag bara älskar min hund massor! 

IPO-träning dag 1 avklarad! :D

Vi körde 4 rundor var med figuranten (vi var 5 pers på kursen).
Första rundan gick faktiskt riktigt bra! Safiren var duktig och bet direkt, ingen tvekan!
Andra gången testade vi att först köra den vanliga bitkorven och sen byta mot en mindre hårdare kudde, den var inte lika kul.
Tredje gången så tyckte hon vid ett tillfälle att figuranten var läskig/opålitlig och morrade kraftigt åt honom (han ståd beredd men utan leksak och väntade på att jag och hunden skulle bli redo) men hon gick fram utan hjälp från mig och luktade på honom och konstaterade att det kanske inte var så illa. Vi kunde fortsätta efter det.
Sista gången märktes det att hon var sliten, så körde bara tre bett och avslutade på ett bra bett med mycket nöjd hund.
Förutom den gången hon morrade pga osäkerhet så var det inga problem! Svansen högt och viftande när vi klev in på planen och svansen riktigt malligt när hon "stulit" bitkudden från figgen. ;)
Nu har jag ätit pizza och sitter nu och mölar godis, måste ju återhämta oss så att vi är fit for fight imorgon igen! :D

Kapplöpningshund med jockey på ryggen?

Tydligen ett experiment som gjordes i Wales, låta greyhounds springa med en apa som jockey!
Någon som vet mer om detta?

Börjar faktiskt bli lite nervös/taggad inför kursen

Hoppas det blir kul!
Har ju en hund som är osäker på folk, så tänkte att bitarbete kan hjälpa!
(Det finns ju dom som tror det motsatta, men jag tror väldigt mycket har med träningsmetoder och inställning att göra! Jag är helt övertygad om att om man gör det rätt så kan det vara otroligt självstärkande för hunden)
Kommer först och främst arbeta med föremålsintresse och att det ska vara roligt att springa fram till figuranten för lite social kamplek! Situationerna ska inte uppfattas som hotfulla utan spännande och lekfulla.
Där jag tränar så tränar vi enbart med mjuka metoder (dom flesta med klicker) och vi använder inte oss av hot, tvång, ryck och slit eller bestraffningar under träning. Träning ska vara roligt!
Måste verkligen köra direkt från jobbet och hem och hämta Safiren, träningen är på helt andra sidan stan så är några mil dit.. dessutom är det en fet fotbollscup i helgen så kommer troligtvis att vara ännu jävligare kö än vanligt..
Dom andra har troligtvis tränat ett tag när jag kommer fram, men så kan livet vara ibland, jag är glad bara vi får vara med!
Bild från förra kursen (då var jag bara observatör). Det är rottisen Viktor på bilden, figuranten Henrik och den glada röda tomten i bakgrunden med kaffekopp i handen, det är jag!

Idag har vi vart och badat igen

Orkade verkligen inte gå på tur, alldeles för trött!
Sen var det för blåsigt för att ligga ute och sola =(
Men tog en simtur... så jävla kallt att jag fick brainfreeze när jag doppade huvudet! Inte okej.
Safira är fortfarande naffsig i vattnet, tror det beror på rädsla/stress/osäkerhet/etc men det blir bättre.
Tror hon har ett stort kontrollbehov och tycker det är jättejobbigt om hon inte har hela situationen under 100% kontroll.

IPO-kurs imorgon och på lördag!

Det blir spännande! Första gången som vi ska vara med "på riktigt" ! :D
 
Har tidigare varit observatör på seminarei med Nick vannerom, IPO kurs med Canis och har även gått RIK-grund kurs. Men nu ska vi alltså vara med, jag och lilla Safira. :D
 
Har inte fått reda på tiderna än, men får väl reda på det idag eller imorgon hoppas jag.
 
Ser ut som att vi får fint väder imorgon, men regn på lördagen.. :(

Det suger att ha en lättstressad hund

Kommer dit, hon verkar taggad! Sen ser hon en häst lastas in i en hästtransport och blir rädd/stressad... suck.
Jävligt surt med en lätt-stressad hund när klubben hyr en ridbana för lydnadsträning?!

Som vanligt så blev hon inte träningsbar efter att hon sett hästen lastas och hon sprang omkring med svansen halft mellan benen, uppspärrade ögon och kunde inte fokusera på träning. Suck.
Enda som hjälper är att gå bort till kortsidan, lägga henne ner och låta henne ligga ner och ha tråkigt tills man ser att hon har skittråkigt och inte vill ligga still längre.
Då försöker man tagga igång henne lite och ev går bort till parkeringen (om transporten tex kört bort) så hon får springa runt och lukta och undersöka lite. (men inte för länge, bara en snabbis)
Sen försöker man få henne träningssugen.
Lite dämpad är hon ju i början, men det går ju ändå att träna! Det går liksom över till slut!
Mitt under träningen så kommer det ännu en hästtransport... och en lös hund!
Gaaah. Hunden börjar gå mot oss, jag börjar undra vart ägarn är..
Hunden stannar och står och stirrar. Safira blir osäker och börjar morra (hunden står bara nån meter in på ridbanan från parkeringen (se bild) och Jag och Safira befinner oss där vi befinner oss på bilden)
Ägarn får syn på sin hund och ser att jag står och håller min i halsbandet. Vad gör han? Inte ett piss.
Hans hund börjar gå närmare. Han ropar på hunden. Hunden ignorerar honom.
Ägaren går mot sin hund, då börjar hunden skälla dovt och kommer ännu närmare Safira.
Jag var beredd att släppa henne, för att undvika slagsmål, jovisst dom kunde slagits om hon var lös med men det skulle lika gärna kunna slå över i lek. Står jag och håller i halsbandet och en hund kommer fram är jag till 99% säker på att dom hade börjat slåss.
Men bara några meter från oss så vänder äntligen hunden och ägaren får tag i den. Puh.
Lite tur i oturen ändå, hon såg hästen lastas och sen kom hunden. Hon hann inte ens bli rädd/stressad av att se hästen lastas ur transporten! Så jag kunde fortsätta träna! :D

Efter träningen så åkte vi ner till en vik och Safira fick bada. Både gå omkring och vada i vattnet och simma efter pinnar. Var nere vid vattnet 20min kanske? Safiren tyckte det var kallt...

Vilken fantastisk hund!

Detta är en alano espanol. Är den inte helt sinnessjukt vacker?!

Ganska lugnt på jobbet idag, så sitter och slösurfar

Detta har fångat mitt intresse idag;
Raspberry vanilla cupcakes & swiss meringue buttercream (bild från passion4baking.com)

Jag har nästan alla ingredienser hemma. Dilemma. Baka eller inte baka?

Dogo/presa canario
Väldigt fin tik! Man blir ju sjukt sugen på en valpis?! (denna tiken har valpar nuuu)
Men vill jag ha en dogo canario? egentligen?


Det var visst inget sök/rundering idag =/

Sjuka hundar eller semester... så det fanns ingen att rundera med, ganska patetiskt om man skulle stå och rundera ensam :P
Tränade lite med Safiren. Har börjat träna skiften stå-sitt-ligg med frambenen någotsånär stilla.
Alltså hon vill ju så gärna lära! Men glömmer fort, blir lätt frustrad och ska döda eller gräva sönder typ allt i närheten eller så lägger hon sig passiv med huvudet i golvet och sneglar på mej.. eller så tar hon en runda i huset lite nonchalant och spanar läget. Ingen vits att bli irriterad, då tappar hon lusten helt. Är bara att vänta tills hon är redo att försöka igen :)
Hade tänkt iväg och gå en långprommis i de fina vädret... men var så sjukt lat och omotiverad och trött, jättetrött!
Jag orkade verkligen inte! Sen hade jag ätit alldeles för mycket kvällsmat så att jogga kunde jag bara glömma..
Slutade med att jag åkte och köpte en våtdräkt (sån med kapade armar och ben) och så drog jag och Safiren iväg och tog lite kvälls-simning! Brrr vad kallt det var trots våtdräkt!
Måste öva mer på å simma.. hon är verkligen inte avslappnad i vattnet :/
Nu är hon iaf helt slut. Haha. Satt i våtdräkten i bilen, kom på att ja glömt o posta kuvertet så parkerade på en parkering (självklart fanns inga nära platser) så jag luffade/småjoggade barfota iväg till postlådan i våtdräkt medan ungefär jättemånga kunder till den butiken glodde konstigt på mig.
Vadå, våtdräkt och barfota halv tio om kvällen utanför en mataffär är väl inge konstigt?....
Köpte iaf flytväst till Safiren tidigare idag, troligtvis därför jag fick iden att dra iväg och simma.. jag ville nog helt enkelt se om det var nån skillnad med flytväst!
En sånhär surfink vill man INTE möta i vattnet!

Vi är faktiskt ganska söta tillsammans


Ca de bouer är inte bara änglar..

...men det är heller inte ägare som låter sina hundar slåss.

Dock är detta en gammal bild och ca de boun idag är mer inriktad på vakt än kamp även om många individer fortfarande har rätt mycket temperament.

Är nu officiellt golf-ägare

Skickar in papprena idag och fixar med försäkringen.
Jag har en sak för röda bilar.. tydligen.
När jag jobbade i italien körde jag röd fiat panda... sen köpte jag en röd fiat brava.. sen en röd ford fiesta.. och nu en röd VW Golf.
Nästa bil ska nog ha en annan färg.

Är ju tisdag idag så borde vara rundering/sökträning idag, men har inte ploppat upp nån info på hemsidan om vart träningen ska vara idag?Hmm!

Husfru-genen fortsätter att imponera

Idag köpte jag mig en alldeles egen philips elvisp med stativ.
Latmasken i mig har påstått att det inte är möjligt att fixa perfekta muffins utan stativ.. vem orkar stå och hålla i vispen tills sockret och ägget blivit fluffigt, ärligt?
Egentligen är jag sugen på en kitchenaid, men när jag såg att den kostade typ 6000kr var jag inte lika sugen längre.
Blev att fynda en philips på xtraerbjudande på Coop istället för 299nok!
Säkert bättre än Arvids elvisp iaf ;)

Kan passa på att länka till denna sida;  http://passion4baking.com/
Snuskigt frestande recept! Det är där jag kommer hitta mina framtida perfekta muffinsrecept!
Och det var även där jag gick cupcakekurs för ett tag sedan.

Köpte föresten en stor låda idag, med lock. Tänkte ha alla bakgrejer där, har liksom världens minsta kök, eller kanske egentligen ett överfyllt kök. Men bakgrejjer är viktiga!


Föresten...

Hittade föresten dom här benen häromdagen, eller Safira hittade dom och tyckte dom smakade jättegott. Elaka matte sa "uuuuusch, inte äta!".


Såhär såg det ut på bryggan i hamnen igår där jag och Arvid satt och käkade pizza


Mer normal bild på mig

Dagens oviktigt att veta: Betalade 46nok för en korv med bröd utan dricka idag.
Har också ätit en snickersglass.


Blev en fin dag idag

jobbade och sen iväg till frissan.
Aja är iaf fin i håret! ;)

Sen gick vi en tur med Espen och hans dorset old tyme bulldog Oskar.
Det gick fint, solen sken och Safira gillar verkligen Oskar. Oskar är en snällis!

Sen har jag vart på flytvästjakt (åt Safiren). Hittade en skitfin rosa som jag köpte! Men den satt förjävligt så fick lämna tillaka den. Är det inte typiskt?
Får nog köpa en Baltic flytväst ändå, för den vet jag passar!

Hade tänkt ta en kvällsprommis också men klockan är snart halv tio.. kvällsprommis känns overkill?!

Idag ska jag till frisören

vad ska man hitta på?!

Denna bilden visade jag frisören förra gången jag klippte mig, men det såg inte ens lite lika ut när hon var färdig..

Kanske bäst att bara köra ett säkert kort och be om snedlugg och uppklippt hår?
Ska testa en ny frisör idag, öppnade salong i februari.
Hon har haft salong i England i 10år..
Det blir spännande! Tror att hon enbart snackar engelska dessutom..

Min fina hund


Det var varmt igår

Det var alldeles för varmt för lydnadsträning så vi dissade rottweilerklubben.
Först låg vi och slappade på uteplatsen i solen. Drack lite iskaffe och sånt.
Sen var det så varmt att vi skulle åka och bada!

Åkte till en sjö en bit bort, första gången vi skulle bada med Safira (jag är en badkruka..)
Hon var dock jävligt tjurig och naffsig medan vi simmade, så ska köpa en flytväst till henne så får vi se om hon är mer avslappnad. Sen reagerar hon väldigt på människor som plaskar i vatten, så får nog köra mängdträning där så hon vänjer sig tror jag.

Efteråt så åkte vi hem, sen åkte vi några mil bort och köpte pizza.
Satte oss på kaien i solen och åt. Det var gott. Matade fiskarna med bröd också, fast dom tyckte nog inte det var så gott.. för dom spottade ut brödet igen. :(

Sen stannade vi på ett ställe vid en å, och köpte mjukglass. Riktig mjukglass som smakade grädde och inte syntetiskt.. den var god, men rackarns vad mätt man blev.
Kom sen hem till odjuret, då var det dags för kvällsprommis, så otroligt härligt att promenera i kvällsol!

Avslutade dagen med filmen 50/50 och godis. Fin film faktiskt!

en till bild från fjällturen


Nu har vi spårat igen!

Det gick mycket bättre idag än igår (inte så svårt iofs :P )!
Hon hade bra tempo och var noggrann större delen av spåret, tappade bort sig några ggr men hittade snabbt tillbaka.
Största minuset är att hon fuskade! Det var en "stelnad myr", dvs förhårdnad lera eller nåt, då sprang hon bara rätt över o tänkte fortsätta lukta på andra sidan igen... inte okej. Tog tillbaka henne flera gånger men fick aldrig till nåt bra spårande över den leran (rörde sig om 1,5m eller nåt, men nope, hon hade inget intresse av att sänka näsan)
Dessutom är simultanförmågan inte alltid på topp, ibland glömmer hon bort o nosa när hon tuggar...mupp-djur :P

Tur på Totland

Gick en 2h i elljusspåren uppe på Totland idag. Tänkte att det nog var bra socialträning, jo men tjena, mötte typ ingen alls.
Arvid övertalade mig att ta på mig shorts, jag hittade helt jävliga kvistiga vägar. Jag är helt sönderriven.
Safira påstod att hon var alldeles för varm och krävde en paus


Svalkar sig genom att rulla i det svala gräset..



Hur kan man sälja möglig mat, MED FLIT!?

Skulle ju kolla efter en jacka efter jobbet, men hittade ingen.
Var in på den där butiken också där jag såg mögliga grisöron för en vecka sedan.
Jag sa till dom för en vecka sen att dom borde ta bort dom, för att om dom säljer mögliga grisöron och en hund äter dom kan den bli väldigt väldigt sjuk!
Kommer dit idag. Vad ser jag? jo massa mögliga jävla grisöron!!!
Det här är verkligen inte okej!

Bild från torsdagens fjälltur!

Jag och Safira på toppen av Lövstakken. Fotograf var Helene :)

Måste iväg och handla idag

den jackan jag alltid har på tur och när jag tränar hund har bestämt sig för att ge upp.
När jag gick fjälltur sist så, på toppen insåg jag att jackfickan var öppen och tänkte att jag var idiotisk som glömt stänga fickan! Tänk om jag hade tappat mobil och bilnycklar!?
Men sen insåg jag att dragkedjan hade kraschat..
Tidigare på fjällturen så kraschade den andra fickan.. jag tror det är ett tecken på att jackan fått nog. Den vill inte mer.
Tror jag ska ut till det där stället där jag köpte dom nya hundträningsbyxorna. Tror dom hade några okej jackor sist jag var där om jag inte minns fel.
Hoppas verkligen att dom tagit bort dom dåliga grisöronen, annars så måste jag skälla på dom!

Haha, har blivit helt förälskad!

... i en yoghurtprodukt!
Har nu testat alla tre smakerna.. gah, GOOOOOOOOOOTT! typ dreggel-gott.
(Bild lånad från q-meieriene.no)

Spåret blev ju total-fiasko!!!

Först var vi ut på joggingtur ca 30min.
Sen skulle vi gå spår..
Positivt var väl att hastigheten hölls på okej nivå och det blåste inte.
Negativt var väl typ.. massor!!!
Hon tappade bort spåret flera gånger och "låtsades" följa ett spår fast hon var heeelt fel, så jag fick avbryta och gå tillbaka till spåret..
Det var inte bara en gång hon tappade bort spåret.. sen vädrade hon en del också, då var jag tvungen att stanna och vänta tills hon sänkte nosen igen..
men VÄRST AV ALLT: IGELKOTTAR HADE ÄTIT UPP SLUTET AV SPÅRET, HELA SPÅRSLUTS-BELÖNINGEN PLUS ATT DOM FORTFARANDE BEFANN SIG I SPÅRET ÄTANDES NÄR VI KOM! TVÅ STYCKEN SKYLDIGA BANDITER VAR DÄR OCH KNAPRADE!
Så vi fick ju bryta spåret och gå runt dom, så då kom vi helt fel vilket gjorde att vi missade spårslutet men som vi hittade sen men insåg att det också var uppätet...

Jag tror inte att jag är riktigt frisk

Har precis spontanshoppat bak-grejjer för över 700nok (ca 850sek)!
Snart kan här bakas cupcakes för fullt! Enda jag behöver investera i egentligen är nog ett såntdär stativ till en elvisp! Arvids elvisp är dessutom inte så bra så kanske jag köper ett helt set!
Shit husmor-genen har verkligen vaknat på riktigt!
Shoppade också mat för över 700nok idag och vad köpte jag? typ inget kul alls! mest hamburgare, pålägg, mjölk, yoghurt...lite fikabröd till Arvid.
Beställde ju en del grejer från internet med.... så har faktiskt fått hem 6 paket med massa bakgrejer i posten :D
Måste bara övertala Turid att ha cupcake-helg med mig nån dag.
Har precis klämt i mig sushi, riktigt god var den, eller så var det jag som var hungrig?
Köpte ett litet 6bitars paket. Tur det, hade jag köpt ett större hade jag nog klämt i mig hela och sen blivit snuskigt illamående.
Funderar på dagens plan. Först var jag taggad som fan inför en rejäl fjälltur, men sen var folk så upptagna och då förlorade jag lusten. Kanske ska gå imorrn med Marte och hennes rottistik, hon skulle höra av sig sa hon om hon fick tid.
Men dagens plan ser ut såhär: dricka kaffe och vara lat, joggingtur och sen lägga/gå spår till/med Safira.
Happy friday!

Det här med separationsångest

Tycker att man ofta läser om hundar med separationsångest.
Alltså det är en sak med dom som faktiskt inser att hunden inte ylar eller gräver eller skäller för att "jävlas" eller "protestera" för att den blir lämnad ensam. Hunden mår dåligt och klarar inte av det den utsätts för!

Här i Norge är det vanligt att burförvara hundar medan man är på jobbet, så burförvaring 8-10h per dag är inte ovanligt.
Har även hört om dom som hämtat hem en 8v valp på fredagen, vart hemma med den över helgen och sen lämnat den ensam i 8h från och med måndag, instängd i bur.
En liten valp kan inte hålla sig, den kissar och skiter i buren. En liten valp i en bur kan inte gå iväg, så vart sover den? Jo i pisset och skiten.
Men att bada hunden varje gång man kommer hem från jobbet och skura bur ses mest på ett tråkigt måste och ingen tänker på hur valpen har haft det under burförvaringen...


Tänk på den lilla valpen då! Precis blivit separerad från mamman och alla syskon, så smiter den nya flocken iväg utan den! Den blir övergiven och inlåst. Det är klart valpen gör allt den kan för att få följa med flocken! Den ropar så att flocken ska höra den och komma tillbaka, den försöker på egen hand ta sig till flocken eftersom flocken tydligen är utom hörhåll... när flocken äntligen kommer hem så är lättnaden fullständig, men vad möts valpen av? Jo en förbannad husse och matte som skäller på valpen för att den försökt gräva hål i väggen samt att dom fått klagomål från grannen på att hundjäveln ylat och skrikit som en galning.


Jag har pratat med en del hundfolk, det är inte vanligt att man hör om hundar som är i bur hela dagarna, men som måste förstärka buren med spännband och kabinhakar för att inte hunden ska kunna bryta sig ut, folk som kommit hem till hundar som sitter fastklämda halvvägs ut ur buren etc.
Har även hört om hundar som lyckats ta sig ut ur buren sen grävt hål i ytterdörren och tagit sig ut för att hitta husse och matte..
Skäller dom i buren tar man på dom antiskällhalsband, dvs halsband som sprutar ut citron varje gången hunden skäller.

Det verkar inte vara många som tänker på att hunden är otrygg när den är ensam, den blir stressad, får ångest och blir troligtvis frustrerad. Den klarar inte att hålla inne med det utan oron och stressen växer sig för stort och hunden börjar skälla eller gräva eller tugga etc.
Hunden gör det inte på rent sattyg, det är inget hunden planerat från det att husse och matte går hemifrån.
Att föreslå ensamhetsträning för dessa människor verkar helt omöjligt "en hund ska klara sig ensam några timmar" heter det.
Jag använde dagmatte till min hund första året, hon var inte bekväm alls med att vara ensam. Fram tills hon var 8mån tränade vi fortfarande på att vara ensam 0 till max 10min. Hon klarade inte mer!
Folk tyckte att jag var hur konstig som helst som lade ut massa pengar på dagmatte när det var helt gratis att förvara hunden hemma i bur. Dom sa saker som "hon kommer vänja sig tids nog".
Men idag kan min hund vara ensam hemma utan problem, medan deras hundar fortfarande måste vara i bur när dom är ensamma för att inte tugga sönder inredningen.
(vet hon att jag är ute och lägger spår däremot och hon är hemma och väntar så springer hun runt och låter en del men står mest och håller full koll ut genom fönstret. Alldeles för mycket förväntningar kopplat till att få spåra!)
Min hund kan vara lös i bilen utan bur, medan deras tuggar sönder inredningen.
(med undantag från när vi ska på träning; av och till blir hon så taggad och förväntansfull inför träningen att hon sprätter runt i bilen och det har hänt en gång att hon tuggat sönder ett säkerhetsbälte).
Men i situationer som inte är kopplade till träning (förväntan) så är hon lugn och sansad och väntar snällt tills matte kommer tillbaka.

Folk verkar ta förgivet att alla hundar klarar av att vara ensamma från dag1.
Dom tar inte hänsyn till individen utan gör bara allt för att förhindra att hunden får utlopp för stressen, det dom inte fattar är att man inte tar bort själva oron/stressen utan bara dämpar symptomen på stressen.

Att försöka få hunden trygg hemma istället verkar som att det är alldeles för mycket jobb, enklare att bara stänga in den.  Dessutom är det mycket billigare..  Och alla vet ju att det är dom mest bortskämda hundarna som utvecklar flest problembeteenden..^^... eller?

(Bild lånad från www.americangreetings.com)

Har du en tung eftermiddag på jobbet?

När jobbet känns tungt och tråkigt, stanna då till vid ett apotek, köp en stjärttermometer av märket Johnson & Johnson. Läs bruksanvisningen, där finner du meningen:

Varje termometer har testats personligen i vår fabrik…


Blunda nu och upprepa med hög röst 5 gånger:

JAG ÄR GLAD ÖVERATT JAG INTE ARBETAR VID KVALITÈTSAVDELNINGEN PÅ JOHNSON & JOHNSON!

 


Var borta 5h idag!

Åkte iväg med Safiren vid kvart över fyra... kom hem nu vid halv tio!
Först gick vi upp lövstakken, jag och Safira, Charlotte och Casper... och Helene.
Safiris på toppen av lövstakken


Helene, Charlotte och Casper och några fler på toppen


Det var så varmt så tänkte att Safiren skulle få bada efter nästan 3h fjälltur.
Åkte först till ett ställe, alldeles för mycket folk! Åkte och köpte en glass och en pepsi och begav mig till nästa ställe.
Går ner dit och Safiris får simma och hämta pinnar.
Sen hör jag en liten hund skälla, så jag kopplar Safira (står med ryggen mot stiden).
Så hör jag att en person ropar "men det är ju anna!"
Jag vänder mig om och det är en hundbekant till mig! Hon hade en dobermannhane som jag och Safiren gått tur med några gånger (dock har hon gett bort den till sin dotter nu)
Nu hade hon en liten pomeranian-liknande filur med sig och en av hennes döttrar hade en 8mån pinscher.
Hon hade släppt lös den lilla så tänkte att de var bäst o släppa lös min med så att den lilla inte skulle få men för livet.
Dom hälsar och det går ganska bra faktiskt, dom får till o med lukta Safira i baken (hundar brukar inte få det, iaf inte främmande hundar, speciellt inte främmande tikar!)
Kastar pinne, de går ganska bra tills pinschern börjar hoppa på mig, då slår Safiras resursförsvar in.
Men det gick bra och vi kunde fortsätta kasta pinne.
Pinschern fick till och med ta pinnen från Safira bara den gjorde det ödmjukt. Om den tuffade sig och försökte "kräva" pinnen så gick det mindre bra..
Helt plötsligt börjar Safiris morra och ser mot stigen. Jag kopplar henne och ger henne godis. Det var en gubbe som kom joggandes. Fortsätter mata Safira sen tar jag av kopplet och går bort till stigen, Safira sitter kvar.
Dom andra två hundarna var också kopplade.
Men sen börjar Safira lukta runt på marken och ska se om hon tappat nån mat... då rycker pinschern till i kopplet och kommer typ ända fram till Safira medan Safira luktar... inte okej. Safira drar fram sina monsterljud och flyger på pinschern (biter inte). Gaaah. Det hände så fort med så ingen hann reagera.
Aja verkade vara en ganska tuff pinscher-tjej så tror det gick fint.
När den bekanta och hennes dotter först kom så, tänkte den bekanta hälsa på Safira (dom har ju setts flera gånger förut men nu var det längesen) det kunde ju hon glömma, Safira visade INGA tecken på välkomnande eller igenkännande utan visade mest avståndstagande beteende och gick undan.
Jag sa till dottern att hunden var väldigt skeptisk till folk så hon försökte inte klappa eller liknande.
Hon som hade så positiva upplevelser med folk på fjällturen, mötte massa folk och det gick bra, sen massa dåliga upplevelser senare på kvällen, för att jag skulle vara snäll och låta henne få simma..
Aja nu ligger det en utsliten hund vid sidan av mig, alltid något! Bara att ta nya tag

Fiiiiiint väder idag!

Ska på fjälltur med Charlotte och hennes staffe Casper idag. :D
Måste bara bli färdig på jobbet först och så hem och äta lite...!
Casper & Safira sist vi gick på fjälltur

Lite videos från dagens träningspass

Det här med att klippa och klistra är överkurs...här trycker vi på play och stopp! Det får ni leva med :D


Inte den bästa lydnadsträningen idag men,

inte den värsta heller!

Hon verkade lite taggad först.. men sen så var det en häst som blev lastad och Safira blev stressad (igen).
Förstår inte vad det är med Safira och hästar och hästtransporter!?
Sist när vi såg två hästar lastas UR så blev hon superstressad och knappt kontaktbar resten av träningen, hon verkade ju tro att transporten sprutade ur obegränsat med hästar.
Denna gången lastades en häst, så det vart light-stress.
Jag kände faktistk att jag blev lite irriterad (inte med vilja alltså) och det gick inte o träna med henne, trots att vi stod på andra sidan ridbanan och hästen lastades på en parkering bredvid ridbanan (på motsatt kortsida).
Aja försökte träna, men gick inte kunde glömma ögonkontakt, hon bara stirrade mot parkeringen fast bil och transport redan kört iväg..
Tog med henne dit till parkeringen så fick hon gå runt lite och spana.
Gick sedan tillbaka och la henne ner medan jag satte mej på en höbal och lökade.
Sen försökte vi igen, då gick det bättre.
Hon hade inte så mkt motor idag, men det fick duga. Filmade lite iaf.
Lägger upp dom snart i ett eget inlägg!

Träffade hunden som attackerat Safira

Skulle som sagt ta en fin kvällsprommis i solen.
Kommer till ängen där vi alltid brukar gå, tänkte precis släppa Safira då jag skymtade nåt brunt.
Jag stannade upp.
Ser att det är den bruna hunden som attackerade Safira för nån vecka sedan.
Jag bara står där synligt så att den andra ägaren ska se mig förhoppningsvis innan sin hund (den var lös).
Ägarn såg mig och kopplade sin hund.
Det märktes att Safira tyckte den andra hunden var lite obehaglig och sökte skydd bakom mig, men visade inga tecken på aggressivitet eller rädsla, det var bra.
Stannade och pratade med gubben (på säkert avstånd så att båda hundarna var bekväma i situationen).
Hans hund hade nyligen blivit opererad för livmodersinflammation, stackarn.
Sen diskuterade vi händelsen när Safira blev attackerad, han sa att hunden aldrig visat aggressivitet sådär förut, troligtvis var det för att jag stannade och pratade med honom och jag och Safira befann och mellan honom och hunden så hunden skulle "försvara" sin husse.
Han frågade om vi gått förbi där förut och jag sa ja. Hunden har ju alltid sett lite lömsk ut, men hållt sig på avstånd och luktat i luften. Men troligtvis var det snackat med husse som fick bägaren att rinna över.
Bestämd tik på 8år är det.
Aja har iaf slutat gå där, är inte värt det om Safira skulle bli attackerad igen, går hellre en lång omväg runt deras gård.
Aja fick iaf en fin promenad på¨över en timme.... lekte och kastade boll och sprang och fånade oss i terrängen.

Då har vi vart och tränat sök/rundering!

Och vilken stjärna till hund jag har! Såååååå duktig!!! Gah, mitt lilla hjärtegryn :D

Kör fortfarande på samma sätt, sänder ut hunden till en figurant som ligger gömd, den har en leksak i handen som vi använder som apportföremål, hunden hämtar leksaken och ger den till mig, jag leker snabbt med hunden, får hunden fokuserad igen och skickar ut den för att visa mig vart figgen ligger. Väl hos figgen får hon massa godis och blir matad ända tills jag kommer ut.. då får hon massa beröm och klappar (av mig) och vi går bakom figgen påväg tillbaka så hon får känna att hon vart duktig som "samlat ihop flocken".

Körde först utsändande med ljudpåverkning, då är det en person som står vid mej som ger signal till figgen och när figgen får signal så ger den ett klapp, då skickar jag hunden.
Sen körde vi en "dyka-upp"-retning. Dvs på signal så reser sig figgen upp och blir synlig för hunden långtbort i skogen och sätter sig ner igen, sen skickar jag hunden.
Tredje sändningen var också ljudpåverkan.
Fjärde och sista sändningen var utan påverkan alls, då bara sände jag henne och hoppades att det skulle gå bra.
Och hon var såååååååååååå taggad och duktig alla 4 gångerna! Lilla pluppen 


Det är strålande sol ute så tror jag ska ta med mig det lilla monstret ut på skogsprommis :D

Blev en sen kvällstur i regnet idag

Men var ute över en timme iaf, i skogen! Hittade även den nya vägen dom håller på o bygga... en fet väg genom min spårskog!!! =(

Den här vägen blir bara längre och längre..och längre..och längre...och längre =(



Gick massa i terräng och kastade boll i myrmark/mossmark så att hon fick jobba lite, är dessutom bra inför runderingen att hon har koll på alla ben när man rör sig fort i skogsterräng.
Safira är duktig och hämtar bollen som elaka matte kastade in längst in under en rot..



Annars så fick hon söka efter bollen i högt gräs ute på ett stort fält (har boll i snöre, mycket enklare att kasta långt då!) , det tycker hon är skitkul! Det märks verkligen när hon letat runt ett tag och när hon närmar sig bollen, då går svansen som en propeller! Haha hon är så sööööt!

Bjuder på lite (tränings)bilder från förra sommaren


Varför gick vi inte ut tidigare? =(

Var så sjukt trött efter jobbet att jag bara skulle slappna av och lata mig lite.... men så började det såklart tokregna.
Typiskt :(
Har iaf lekt lite med "en ny leksak", som egentligen är en såndär "kudde" man har mellan båtarna så dom inte ska skada varandra, skitkul tycker Safiris!
Sen så har hon fått "städa" ihop sina leksaker flera ggr och lagt dom i korgen efter att jag spridit ut dom på golvet..
Det regnar fortfarande ute. Borde gå ut. Snart. Brr. Blåser jättemycket. Hm. Bara ett tv-program till...

Mulet dag

Inspirationen är inte på topp. Ska visst småregna hela dagen idag.
Vad ska man hitta på med hunden idag då? Hmmm!

Äntligen vaknade vi till liv!

Drog med Safiris på en 6km joggingtur! Men jag var inte på humör för skogar, myrar, rötter och livsfarliga stenar.. så idag tog vi motionsspåret. Gillar dock inte att jogga där med hund alltför ofta eftersom grusade motionsspår är rätt hårda (hon har ju HD), men hon har sitt back on track täcke på sig och försöker variera tempot så har inte märkt att hon skulle "ta skada" av en joggingtur där av och till iaf.

Sen la jag ett spår! Inte sådär monsterlångt som det sista, men ett helt ok långt, denna gång med näring i spåret.
Har föresten funnit ut hur jag ska göra för att få ner hastigheten i början av spåret! Jag lägger HÖGAR med godis i dom första ca 10 fotspåren, då tar de tid å äta, då kommer hon av sig i sin stress :P

Det blåste idag men jag är ändå nöjd med hundens prestation! Hon vädrade typ ingenting alls utan gick konstan med nosen i backen. 2-3 ggr fick hon en superstress-spurt, men jag bara stannade och bromsade upp henne tills hon lugnat ner sig. En gång tappade hon bort spåret men hittade tillbaka till det själv.
Det var inte perfekt, men jag är helt klart mycket nöjd! Det går frammåt! :D

Nya byxorna!

Kassa bilder som vanligt.. men sånt är livet! :D

Slapp söndag!

Herregud, klockan är snart 18 och jag sitter fortfarande i morgonrock
(Arvid ligger iofs och sover fortfarande, det gör att det inte känns lika illa, jag menar, jag är iaf vaken)

Var föresten in på en butik igår =(

Det var en såndär butik som köper upp massa konkursvaror och säljer dom ganska billigt, skulle in och se om det fanns något kul. Hittade faktiskt en friluftsbyxa! Perfekt att ha när man tränar hund, tålig och vattenavvisande.

Det var från nåt norskt märke jag aldrig hört talas om.."Basecamp" ?
Provade ett par fjällrävenbrallor också....... HAHAHAHAHA alltså, dom satt så jävligt att jag fick lust att gräva ner mig. Vem fan designar sånna byxor!?
Byxlinningen satt ju i armhålorna, dom var tigta i midjan men pösiga frampå magen och rumpan, så skar dom in ändå, fast dom var för stora. Bland det värsta jag sett tror jag :P

Men däremot så hittade jag något skrämmande, såg två gigantiska pappkartonger med grisöron. Tog upp en förpackning, tyckte örona såg lite konstiga ut så tog upp en ny. WTF!? Det var ju mögel typ överallt!!!
Tog upp ännu fler, över hälften av alla påsar innehöll REJÄLT med mögel!!! Alltså vissa grisöron var typ helt mörkgröna och HÅRIGA!!!!
Jag tog med en påse óch visade den för personalen.

- Dom här grisöronen är dåliga och borde inte säljas, ni borde plocka bort dom
- Va? men ojdå! Du kan bara ta en ny påse därborta
- Alltså, ni borde ta bort dom, ni kan inte sälja dåliga grisöron, hundar kan bli sjuka!!!!
- 0.0

Får hoppas att dom slängde hela jävla sortimentet..!
(vilket jag tvivlar starkt på, verkade inte vara hundmänniskor som jobbade där direkt..)

Jag som mådde så bra!

Jag mådde ju skitbra när jag vaknade efter ca 5h sömn.
Nu flera timmar senare har jag huvudvärk och svettas.
Jag förstår verkligen varför jag går ut sällan!

Målet med dagen är iaf att lyckas ta en joggingtur samt lägga/gå ett spår.

Tur med hunden, sen F-E-S-T!

Var iväg med Safira på skogstur, för att hon skulle få jobba lite extra så fick hon apportera pinne i vatten.
Det var en väldigt långgrund vik och med VÄLDIGT mjuk botten så hon fick jobba ordentligt.
Var väl ute 2h ca.
Hmmm......
Viken :)

Åkte in till stan ganska sent, sen hittade vi allmänt dåligt också..så var väl på förfesten... eh kl 23 typ. :P
Satt där ett tag, sen så drog vi vidare ut på stan, besökte tre olika ställen.
Egentligen önskar jag nog att vi hade stannat på det första stället, där var det iaf drag, dom andra två var mer "sitta o slappa o dricka"-ställen.
Var på efterfest, men den kunde jag ju dissat helt känner jag nu i efterhand :P
Drack massa vatten innan jag gick och la mej så teoretiskt sett är jag fit for fight idag!
Hm whaaaaaaaaat to do idag?!
Lägga det där spåret jag inte fick tid till igår kanske?

Butiken var stängd!!!

Det stod på hemsidan att butiken skulleha öppet 10-14 på lördagar..så kör dit, då sitter det en lapp i fönstret "vi har stängt, ring mig om du vill hämta hundfoder etc."
Så jag ringde men hon var upptagen och frågade om hon kunde ringa upp. Jag sa ja.
Stoch och väntade utanför butiken ett tag, men hon verkade inte vilja ringa upp med det första.....
Tog turen ut till en annan butik som ligger ca 2mil därifrån, spanade igenom hela sortimentet, hittade egentligen inget foder jag föll för, men till slut köpte jag ett 100% vetefritt foder iaf.

Sen kom jag hem och åt mat och umgicks med djuret.
Sen upp till grannen och fixa bil, voffis fick följa med.. men eftersom hon är så skeptisk till folk så fick hon sitta i bilen och se på när vi jobbade istället för att vara på utsidan.
Nu tror jag iaf att bilen ska vara fri från oljeläckage!
Medan jag var uppe hos grannen fick jag sms där det stod att jag fick joina fest om jag ville...

Jobbing, handling, turing, skruving och spåring?

Ska handla "godis" och fodertillskott idag efter jobbet, hade egentligen beställt det på nätet.. så jag väntade över en vecka på att det skulle komma, men det kom aldrig. Hörde av mig till företaget och det hade bara registrerats ett kundkonto på mig men ingen orderbeställning trots att det stod på min skärm att ordern hade gått igenom.
Men kollade internetbanken, inga pengar hade dragits!
Kom sen på att det finns ett litet företag som säljer domsamma produkterna så, ska dit idag (och hoppas dom har det jag ska ha) och det blir spännande.

Ska ju upp till grannen sen också, fixa lite på bilen.. den läcker ju som sagt fortfarande olja. Biljävel

Sen så måste ju Safirabus få sig en tur också.. och kanske få gå ett spår till kvällen?! :D
Blåser idag, men inte såndär monsterstorm som sist. Ska dessutom testa med näring i spåret idag men köra ett längre spår (känns som hon är mindre frustrerad i spårslutet om hon fått anstränga sig ordentlgit ;) )

Detta fodret ska jag testa (alltså som godis eftersom hon får färskfoder som "mat")

Det är dessutom ett kallpressat foder vilket sägs bevara mer näringsämnen?

"Luposan Sport Sensitive is a hypoallergenic potato-based dry dog food, grain-free.
For normally to very active dogs with allergies."
"Ingredients:
Meat and meat products (exclusively turkey and chicken), vegetable byproducts (potato flour), vegetables, oils and fats (cold-pressed sunflower oil, poultry fat), minerals, eggs and egg products, poultry gelatins, yeasts, herbs."




Ska också testa detta för lederna, har innan kört med Gonex men detta har högre procent med grönläppad mussla så ska testa.
http://www.hundelivsbutikken.no/Directory/Files/Luposan_Leddkraft_ingr.pdf
Fast tror dom säljs med 40% mussla också? Ska kolla i butiken!


❤Kvällsmys ❤

Såhär brukar det se ut om kvällarna.. Safira ligger ner i fåtöljen medan jag sitter på kanten med datorn i knät.
Safira har dresserat sin matte väldigt bra!

Känslan när benen inte lyssnar och hjärnan går på sparlåga..!

Har vart ute med Safira på 2h promenad (eller var så sjukt trött så jag tror jag slocknade direkt efter jobbet innan jag lyckades tvinga ut mig på tur, hann med att äta en bacon/osthamburgare också).

Lyckades ramla/halka ned för några klippavsatser och landade på knät på ett sten... räkna 1..2..3..4....100! Rackarns det gjorde ont! Men jag överlevde och benet satt kvar.

När jag tog denna bilden så stod jag lite nära, så jag skulle bara backa... hade visst glömt att jag stod vid en kant... wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..... men jag landade ganska mjukt så det gick bra.


Bara o fria när damerna flyter omkring i vattnet! Gratis Gratis!


Hittade en gammal vattenpump (som faktiskt fungerade!), spännande tyckte Safiren.


Mysig badvik!


Safiris njuter av utsikten ute på udden, synd att det var typ storm!


Nån skogstomte jag hittade.. med både fleecetröja och vinterjacka!

Fast det var inte bara jag som var gott klädd! Mötte folk med fleecemössor (sånna med öronlappar!!!)
Så nog var det kallt alltid.... BRRR! Förbannade vind!
Dessutom så hittade jag en oljefläck under bilen idag... igen. Så ska upp till grannen och skruva bil imorgon. Ovanligt?!

Nu ska jag snart se film....men först jordgubbar och vispad grädde ;)

Hmmm...?

Detta är en olde english bulldogge
(bild lånad från olde english bulldogge kennel club)

Detta är en Ca de bou, Europeisk vinnare från 2002
(Bild lånad från; http://www.cadebou-info.narod.ru/evroboy.html)

Båda är rekonstruerade raser, men med helt olika avelsprogram, vad är vitsen med att båda ska se nästan likadana ut?
Ser man på gamla bilder av ca de bou så liknar den inte alls en bulldog.

Man kan jämföra med denna hunden som 3år blivit champion på den spanska "monografica".
(bild lånad från; Club Espanol del Ca de bou)

Ganska stor skillnad på "den spanska typen" och "den östeuropeiska typen" om jag får säga det själv..

RSS 2.0