Det här med separationsångest

Tycker att man ofta läser om hundar med separationsångest.
Alltså det är en sak med dom som faktiskt inser att hunden inte ylar eller gräver eller skäller för att "jävlas" eller "protestera" för att den blir lämnad ensam. Hunden mår dåligt och klarar inte av det den utsätts för!

Här i Norge är det vanligt att burförvara hundar medan man är på jobbet, så burförvaring 8-10h per dag är inte ovanligt.
Har även hört om dom som hämtat hem en 8v valp på fredagen, vart hemma med den över helgen och sen lämnat den ensam i 8h från och med måndag, instängd i bur.
En liten valp kan inte hålla sig, den kissar och skiter i buren. En liten valp i en bur kan inte gå iväg, så vart sover den? Jo i pisset och skiten.
Men att bada hunden varje gång man kommer hem från jobbet och skura bur ses mest på ett tråkigt måste och ingen tänker på hur valpen har haft det under burförvaringen...


Tänk på den lilla valpen då! Precis blivit separerad från mamman och alla syskon, så smiter den nya flocken iväg utan den! Den blir övergiven och inlåst. Det är klart valpen gör allt den kan för att få följa med flocken! Den ropar så att flocken ska höra den och komma tillbaka, den försöker på egen hand ta sig till flocken eftersom flocken tydligen är utom hörhåll... när flocken äntligen kommer hem så är lättnaden fullständig, men vad möts valpen av? Jo en förbannad husse och matte som skäller på valpen för att den försökt gräva hål i väggen samt att dom fått klagomål från grannen på att hundjäveln ylat och skrikit som en galning.


Jag har pratat med en del hundfolk, det är inte vanligt att man hör om hundar som är i bur hela dagarna, men som måste förstärka buren med spännband och kabinhakar för att inte hunden ska kunna bryta sig ut, folk som kommit hem till hundar som sitter fastklämda halvvägs ut ur buren etc.
Har även hört om hundar som lyckats ta sig ut ur buren sen grävt hål i ytterdörren och tagit sig ut för att hitta husse och matte..
Skäller dom i buren tar man på dom antiskällhalsband, dvs halsband som sprutar ut citron varje gången hunden skäller.

Det verkar inte vara många som tänker på att hunden är otrygg när den är ensam, den blir stressad, får ångest och blir troligtvis frustrerad. Den klarar inte att hålla inne med det utan oron och stressen växer sig för stort och hunden börjar skälla eller gräva eller tugga etc.
Hunden gör det inte på rent sattyg, det är inget hunden planerat från det att husse och matte går hemifrån.
Att föreslå ensamhetsträning för dessa människor verkar helt omöjligt "en hund ska klara sig ensam några timmar" heter det.
Jag använde dagmatte till min hund första året, hon var inte bekväm alls med att vara ensam. Fram tills hon var 8mån tränade vi fortfarande på att vara ensam 0 till max 10min. Hon klarade inte mer!
Folk tyckte att jag var hur konstig som helst som lade ut massa pengar på dagmatte när det var helt gratis att förvara hunden hemma i bur. Dom sa saker som "hon kommer vänja sig tids nog".
Men idag kan min hund vara ensam hemma utan problem, medan deras hundar fortfarande måste vara i bur när dom är ensamma för att inte tugga sönder inredningen.
(vet hon att jag är ute och lägger spår däremot och hon är hemma och väntar så springer hun runt och låter en del men står mest och håller full koll ut genom fönstret. Alldeles för mycket förväntningar kopplat till att få spåra!)
Min hund kan vara lös i bilen utan bur, medan deras tuggar sönder inredningen.
(med undantag från när vi ska på träning; av och till blir hon så taggad och förväntansfull inför träningen att hon sprätter runt i bilen och det har hänt en gång att hon tuggat sönder ett säkerhetsbälte).
Men i situationer som inte är kopplade till träning (förväntan) så är hon lugn och sansad och väntar snällt tills matte kommer tillbaka.

Folk verkar ta förgivet att alla hundar klarar av att vara ensamma från dag1.
Dom tar inte hänsyn till individen utan gör bara allt för att förhindra att hunden får utlopp för stressen, det dom inte fattar är att man inte tar bort själva oron/stressen utan bara dämpar symptomen på stressen.

Att försöka få hunden trygg hemma istället verkar som att det är alldeles för mycket jobb, enklare att bara stänga in den.  Dessutom är det mycket billigare..  Och alla vet ju att det är dom mest bortskämda hundarna som utvecklar flest problembeteenden..^^... eller?

(Bild lånad från www.americangreetings.com)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0