RESA MED HUND: Att tänka på

 
Att ta med sin älskade vän på semestern istället för att lämna den hos en hundvakt alt hundpensionat visst låter det idylliskt?
 
MEN det finns en hel del att tänka på innan man tar med sig sin kära vän på semestern!
 
Vart ska ni?
För det första måste man bestämma sig vart man ska och hur man ska ta sig dit.
Klarar hunden av en flygresa? är det värt att utsätta hunden för en stressig flygresa? Måste man ha hyrbil när man kommer fram? Tillåter hyrbilsfirman hundar i bilen? Ska ni åka taxi? Tillåter taxibolagen hund i bilarna? Eller om ni ska åka buss eller tåg, tillåts hundar och är det några speciella intyg som krävs? Kanske är det krav på munkorg?
 
Det kan vara bra att träna hunden så att den är van vid munkorg om man har tänkt resa kollektivt i utlandet då en del ställen kräver det. För en del raser finns dessutom krav på att dom SKA bära munkorg på offentliga platser.
Det finns även en hel del rasförbud som man ska kolla upp innan man reser iväg så att resan inte slutar i tragedi.
 
Man kan ju också välja att köra bil, vilket enligt mig, är det mest ultimata sättet att färdas med hund.
För att vi skulle ha optimal uppsikt över hunden så satte vi in buren i baksätet istället för att ha hundburen i bagageutrymmet, dessutom så blir effekten av ACn större.
Har man en hund som lätt blir åksjuk bör man däremot kanske tänka om då körningen av och till under resan kan bli krävande.
 
Okej, låt oss säga att vi har en hund som klarar av att åka bil och vi har bestämt oss för att köra till destinationen.
 
Då är det alltså dags att kolla på kartan och hitta ett semesterställe inom lämpligt köravstånd.
Kanske man vill åka till södra Tyskland, Österrike, Schweiz, Grekland, Italien, Frankrike, Spanien eller Portugal?
Man måste även ta hänsyn till hunden, hur varmt är det i landet under den perioden vi ska åka? Hur pass mycket värme klarar hunden? Hur kan vi anpassa resan om det visar sig att det är alldeles för varmt för hunden för aktivitet på dagtid?
 
Hur ska ni bo?
När man tänkt över det så kan man börja fundera över bostad.
Ska man hyra ett hus/lägenhet eller bo på hotell?
Priset blir nog ungefär detsamma så det handlar mycket om smak och behag.
Kan hunden lämnas ensam på främmande ställen? Finns det trädgård? är trädgården inhägnad? Delas trädgården med andra gäster? Är hunden skällig och det finns risk att den stör eventuella andra gäster? Finns det risk att hunden repar golv eller kraffsar och ni kan bli ersättningsskyldiga? Kanske hunden gräver sönder trädgården? Som hundägare måste man kolla upp sånt innan, det är viktigt för allas trevnad.
En grundtanke ska vara att man inte ska förstöra andras egendom eller störa andra gäster.
 
När man har hittat ett boende som verkar bra och man har diskuterat med personal/hyresvärd och kommit överens om vad som gäller för boende med hund så är det bara att fortsätta planera.
 
VIKTIGT!
Inom hela EU så krävs att hunden ska ha rabiesvaccinering och hundpass och ha ID-märkning.
Rabiesvaccineringen ska vara MINST 3 veckor gammal innan utresa.
 
Det rekommenderas också att man vaccinerar mot Leptospiros.
En stor smittkälla till Leptospiros är vattenpölar, dammar och diken, låt därför hunden ALDRIG dricka ur/bada i sådana under resan.
 
Hunden bör också ha vanlig grundvaccinering gärna mot kennelhosta också.
 
Ska man åka till medelhavsområdet finns dessutom en del andra saker att tänka på också.
 
Leishmania till exempel, en allvarlig kronisk sjukdom som sprids via sandmyggor.
Blir hunden smittad så kommer det att krävas medicinering resten av hundens liv.
- Skydda hunden mot myggor och undvik promenader i skymning i sandmyggstäta områden
 
Lungmask, sprids bland annat via sniglar
- Låt inte hunden äta sniglar eller slicka på sniglar, han även räcka med att den får i sig lite slem från där snigeln krupit..
 
Fransk hjärtmask, sprids med sniglar som mellanvärd.
- Låt inte hunden äta eller slicka på sniglar etc. Kan även smitta via grodor
 
Tropisk hjärtmask, smittar via myggor
- Beskydda hunden mot mygg, tänk på att inte vistas ute när myggen är som mest aktiva
 
Det fanns också parasiter som kunde smitta vid direktkontakt med andra hundar, så undvik kontakt med främmande hundar under semestern.
 
Det finns också en livsfarlig larv att se upp för, tror det är en typ av Pinjelarv. Får hunden giftet i sig så får den kallbrand i munnen och tunga etc riskerar att ruttna och ramla ut.
Ofta så ser man vita spindelvävsliknande nät i träd i närheten av där man ser larverna.
Dom vandrar också ofta på led så på långt håll kan det se ut som en kabel som går över vägen men är i själva verket en hel radda med larver!
 
(bild lånad från www.jesselliotperrodeagua.com)
(bild lånad från go-pyrenees.com)
 
Det finns också en hel del andra faror och parasiter så om det inte är inhägnat område och man har stor koll på vad som finns där så är mitt råd att hela tiden ha hunden i koppel så att man har uppsiktigt över vad den gör och råkar få i sig.
 
Rådgör med din veterinär vad som är bästa förebyggande behandlingen för parasiter/myggor/etc till det området just DU har valt att resa till på semester.
Kanske finns det även andra saker att kolla upp?
 
Lite att tänka på vid bilsemester
Kanske tror du att du finner alla svar på jordbruksverket.se ? Det gör du inte, det enda du finner där är kraven för att få ta tillbaka hunden till Sverige igen EFTER resan, för att ta reda på vad som krävs UNDER resan måste du in på vart och ett av ländernas motsvarighet till svenska jordbruksverket och sätta dig in i DERAS lagar och krav, det varierar en del från land till land.
Kör du bil så får du tänka på att du passerar en hel del land på väg till din destination och att du även måste kolla in dessa länders regler.
 
Nu så har vi kommit så långt att du valt din destination, har hittat boende, har valt resesätt och har skaffat hunden nödvändiga papper, vaccinationer etc och har satt dig in i alla förebyggande åtgärder för att förhindra att hunden blir sjuk.
 
Innan själva resan så bör man också kolla upp sin ansvarsförsäkring, täcker den något om hunden orsakar någon skada under semestern? Vad händer om hunden springer ut framför en bil? Får du hjälp av försäkringen eller täcker den inte skador av hund?
Du bör också kolla upp din egen försäkring och även hundens försäkring ifall den blir sjuk.
 
Bilen bör också få sig en koll på verkstad innan resan, kanske en service vore på sin plats.
 
För körning på autobahn (Tyskland) krävs dessutom ett grönt försäkringskort (beställs hos ditt försäkringsbolag).
Många länder har dessutom olika krav på vad man MÅSTE ha med sig i bilen tex så kräver Grekland att man har brandsläckare med sig, men annars så är det väl mest varningstrianglar, västar etc som är vanligt. Kolla upp vad som gäller i dom länder DU kör igenom!
 
Det är även smart att ta med ett europeiskt försäkringskort till sig själv så att man får sjukhusvård vid behov.
Körtkort och pass är ocks¨å smart att ta med sig..
 
Att tänka på är också att många vägar i utlandet är skattbelagda, så det kostar pengar att köra på motorvägarna.
I många länder är det dessutom strikt förbjudet att ha fartkamera-varnare påslagen på GPSen.
 
Se till att hunden har vatten tillgängligt under resan, det finns skvalpfria vattenskålar att köpa i din djuraffär.
 
Gör pauser från bilkörningen och ta en bensträckare, låt hunden få kissa och nosa och få igång blodcirkulationen igen.
 
Vad ska man ha med sig till hunden? Vad ska man tänka på när man har hunden med på resan?
 
Skor! I alla fall om man reser sommartid, asfalten blir otroligt varm och hunden riskerar att bli skinnflådd under fötterna om den tvingas gå på varm asfalt.
Är din hund som min och inget större fan av skor så kanske vanliga mockasiner kan funka? Sånna som finns på barnavdelningen, viktigt dock att kolla tjockleken, vissa mockasiner är ohyggligt tjocka och anpassade för vintern. Kom ihåg att hunden endast svettas under fötterna!
Även halksockor kan fungera, om inte asfalten är riktigt stekande het. Jag använde vanlig bandagetejp till att fästa skorna så att dom satt bra och att ingenting skavde.
 
 
 
Eftersom det är varmt bör man ALLTID ha vatten med sig, både till sig själv och hunden.
Det finns ju sånna där små vattenflaskir man kan köpa, med en sån liten skål man fäller ner. Tyckte dock att flaskan var alldeles för liten och tog slut jättefort. Jag föredrog en mjuk ihopvikbar vattenskål istället som man kunde lägga i handväskan och sen släpa med sig flera 1,5 liters med vatten.
 
Gå inte promenader i stekande sol! Även långsamma promenader i stekande sol kan få en hund överhettad.
Är ni ute på dagtid, håll er i skuggan, gå långsamt och vila OFTA! Pressa inte hunden att klara mer än den klarar av. Är det väldigt varmt så kanske det är bäst för hunden att slippa vara med ute.
Kanske är det bättre att ni tar en utflykt i bilen och har ACn på och planerar så att ni kommer fram till eftermiddag/kväll när solen inte är lika stekande och det har börjat svalna?
 
Sol och bad semester? Nja.
Har ni tänkt bo på stranden och ligga och jäsa i en solstol hela semestern så kanske det är bäst för vovven att vara hemma. 
Det kan iofs fungera om man hittar en skuggig plats till hunden, ger den friskt dricksvatten, har koll på den så att den inte blir överhettad och badar med den ibland så att den kan svalka sig.
Det är dock långtifrån alla stränder som är hundvänliga och sanden på stranden kan bli riktigt varm! Kanske det går att svalka sanden i skuggan med vatten.
Men om man endast ska på en sol och bad semester så rekommenderar jag faktiskt att inte ta med hunden.
Då är det kanske bättre att hyra ett hus med pool i trädgården eller hyra ett hus vid stranden så att hunden kan välja själv vart den vill ligga och vad den vill göra istället för att bara ligga still medan husse och matte ligger och svettas.
 
Att ta med mat så det räcker hela resan är också bra, så slipper man köpa nytt foder under resan och riskera att hundens mage brakar ihop.
Rekommenderar även att ta med tex prokolin eller canikur ifall hunden blir dålig i magen av något ändå.
Självhäftande bandage, sårtvätt etc är också bra att ta med, hör med din veterinär, dom brukar sälja färdigpackade första hjälpen väskor till dom som ska ut och resa med sin hund, dom finns även att köpa på tex internet.
När man kommer till det området där man ska bo kan det vara bra att uppdatera sig vart närmaste veterinär håller till ifall det händer något.
 
Hur mycket kan hunden vara med?
 
Sitter ni och planerar aktivitet efter aktivitet efter aktivitet där inte hunden kan vara med?
Låt hunden stanna hemma!
Att resa med hund är inte samma sak som att resa utan hund, man måste anpassa resan så att den blirså hundvänlig som möjligt och att hunden har det bra.
Har man en hund som har svårt för nya miljöer och är lättstressad så kanske hunden har det bättre hemma?
 
Det gäller att vara ärlig mot sig själv och fråga sig själv om hunden verkligen får det bra på resan eller omden faktiskt har det mycket bättre hos en hundvakt.
 
Det finns ju inte längre några krav på att man MÅSTE avmaska hunden innan man reser hem, MEN, både för hundens del och för Sveriges del så BÖR man avmaska hunden efter att ha vistats utomlands!
 
Trevlig resa! :)
 
 

 
 
 

Luxemburg, Belgien, Nederländerna, Danmark ... Hemma!

Åkte vidare mot Luxemburg. Vi tänkte väl inte så mycket egentligen mer än att det är billig bensin där.
Fast vi inte hade så jättestora förväntningar på Luxemburg så blev vi ändå besvikna, alltså.. thats it?
Det var inte ens lite fascinerande eller storslaget.
Inte hittade vi något mysigt hotell där heller, men gick in på booking.com och hittade ett hotell i Belgien en bit bort.
Började köra dit men sen tyckte vi att det tog så lång tid så vi stannade vi en bensinmack och gick in på booking igen och hittade ett närmre hotell.
Dessvärre så hade GPSen ingen aning om vart det stället var, men vi tog en adress i närheten.
GPSen lurade ut oss på små grusvägar med stora hål i så vi studsade fram. Märkligt.
Hittade inget hotell, körde in i stan igen och tröttnade och vände.. sen såg Rulles hököga hotellet.
Vi hade kommit ut på vägen från en utfart där vänstersvängar ej var tillåtna, hotellet låg ca 100m bort, till vänster från utfarten...
 
 
 
Aja vi kom fram och nissen på hotellet, en gammal man på ca 70+ verkade mest besvärad över att vi tänkte sova där, speciellt eftersom vi inte ens hade bokat rum i förväg. Franska pratade han.
Det tog rätt lång tid för oss att förstå varandra, men efter mycket om och men fick vi ett rum med riktigt starka premisser om att hunden absolut INTE skulle vara i sängen och om han kom upp dagen efter och såg att hunden hade varit i sängen så...
Det lät ganska strängt där och då, men när vi hade sett rummet så förstod vi varför.
Det var fleecetäcke. Jag hade inte heller velat ha hundhår på mitt fleecetäcke om jag haft ett hotell.
(Kändes aktuellt med fleecetäcke i ett stekhett rum utan AC....)
 
Vi var dessutom jättehungriga så åt mat innan vi packade ur bilen.
Jag beställde 1 kg musslor + pommes frites, rulle trodde att han beställde kött o pommes o beasås, men han beställde visst bakpotatis, inte pommes frites. ;)
 
 
Om hunden sov i sängen eller inte, det säger jag inte, men om man gick upp på rummet så såg det iaf ut som att den inte hade gjort det. ;)
 
 
Fick frukost på hotellet. God frukost.
Rulle tog resans första te medan jag körde på kaffe som vanligt. Kaffe med mjölk.
Fick även en brödkorg med lite diverse bröd och croissanter och sånna där croissantliknande saker med choklad i, jag började med en sån med choklad i. Gott!
Åt nån macka med och så fick jag en yoghurt, en naturell, hurk, den var sur!
 
Den lilla gubben var nog mer morgonmänniska, då var han glad och trevlig, eller ganska iaf.
Men nog hade han skinn på näsan...
 
Aja packade in allt och satte oss i bilen. Ställde in GPSen.
Men som vanligt så var vår avfart på motorvägen stängd, så jag körde av nån annanstans och valde en riktining och körde däråt.
Hamnade i en otroligt fin stad, vet inte vad den heter men oj så charmig den var!
Rulle hade tidigare frågat om vi inte kunde köra genom nederländerna med, men jag sa att vi inte hade tid... men det slutade med att vi hamnade i nederländerna och inte bara körde igenom den lilla spetsen... utan en bra bit!
Maastricht, Venlo, Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle... sen körde vi mot Bremen i Tyskland.
 
Här är en bild på Safiren i Geleen, en stad i början på nederländerna.
Vi stannade och tänkte fika men hittade inget mysigt fik så det blev enbart en promenad.
 
 
Dom hade rätt spännande glass med, men vi var så mätta efter frukosten så vi orkade inte..
 
 
Stannade vid ett senare tillfälle i nederländerna istället på McDonalds och fikade.
Jag tog en milkshake splizzer eller nåt, vanilj med tranbärssylt och rulle tog en ananasmilkshake.
 
Tidigare hade vi testat milkshakes med kokos-smak och mangosmak.
 
 
Jag som egentligen hade vägrat Mc Donalds under hela resan, nu så blev det tom en liten hamburgare.
En med kyckling och chilisås eller om det var salsasås.
 
Och värre blir det... hade ju dåligt med tid så vi körde på rätt bra, insåg att vi inte hade tid att stanna på en riktig restaurang.. så skulle bli snabbmat igen.
Denna gången blev det burgerking.
Jag åt en ganska god hamburgare och Rulle åt en inte lika god hamburgare som dessutom var jätteliten.
Åt Heinz pommes frites dressing med, den smakade typ senapsmajonäs.
 
Köpte även något denna dag, Mr Browns vanilla coffee, fyfan vad äckligt.
Rapade i bilen, det var en blandning av burger kings hamburgare och Mr Browns vaniljkaffe.
Stackars Rulle fick en rejäl chock, och jag lovar, den luktade jättemärkligt!
Köp det inte!
 
Hade lååång bit kvar och köra, var ju tvungna att vara tillbaka tills på´måndagen eftersom Rulle skulle jobba.
Lite före 22 kollade vi booking och jodå, fanns ett hotell i närheten som hade reception öppet till kl 23.
Åkte dit, det var kolsvart. Inte ett livstecken.
Gav upp och åkte vidare, åkte till Schleswig. En liten stad med många hotell. Det visade sig vara en liten stad med jättemånga jättefullbokade hotell. Typiskt.
 
Åkte vidare till Flensburg. Det visade sig även där vara en stor stad med jättemånga jättefullbokade hotell.
Vi hade nu jagat hotell över 3h och började bli rejält trötta och även lessa på att leta hotell.
 
Gick in på booking igen och gjorde ett sista försök, sket det sig så fick vi väl sova i bilen då.
Hittade ett litet gränshotel mellan Tyskland och Danmark.
Det fanns en såndär automat utanför så man kunde boka in sig och få nyckel utan att receptionen var öppen.
Det fanns ett dubbelrum kvar! Vid kvart över ett på natten hade vi hittat vårt hotellrum, weehoooo!
 
Det var utcheckning senast kl 10, så halv tio ringde klockan.
Vi kände oss inte direkt utvilade.
Började köra och tänkte hitta ett frukostställe.
Vi körde till Fredericia i Danmark och hittade ett baka-kaka-hus, eller iaf ett Lagkage hus ;)
 
 
Det var ett populärt ställe och det var nummerlappskö.
Hon som tog hand om oss var ny i gamet och var lite snurrig.
Hon glömde tom bort att vi skulle betala.. men som dom ärliga gästerna vi var så stod vi kvar och väntade på kontakt i kanske 10-15minuter innan hon kom och frågade varför vi fortfarande var kvar och vi sa att vi ville betala. Hon blev generad och bad om ursäkt.
Lite roligt där inne, det var att jag förstod allt dom sa, men dom hade svårt att förstå vad JAG sa. moahaha. Kul. Hähähähähähä
 
Fick iaf en mycket god grillad macka med kyckling, cheddarost och salsasås och majonäs.
Rulle hade en skinkmacka, min macka var mycket godare, det tyckte Rulle med.
 
 
Vi var lite i valet och kvalet om vi skulle ta bron eller färjan.. men jag bestämde i sista sekunden att vi ville ta färjan.
 
Stannade och tankade.
Blev förvånade, i Danmark är det visst fortfarande vanligt med 92 oktanig bensin...
 
$
 
 
Körde och körde och körde, stannade i Värnamo och åt pizza.
 
 
Var tänkt att jag skulle köra hem till Borlänge men jag var så jävla trött så sov hemma hos Rulle istället och åkte hem till Borlänge först dagen efteråt.. :)
 
 
 
Det var dessvärre slutet på den resan! =(
 
 
 
 
 
 
 

Frankrike del 2

Efter Perouges körde vi vidare norrut.
Vi försökte undvika motovägarna och höll oss på små söta vägar.
Körde igenom många små gulliga städer/byar efter vägen, men självklart, när vi skulle hitta ett hotell så hittade vi inget i någon söt stad. Vi körde runt i flera timmar och letade, men hittade inget.
Till slut hittade vi ett Ibis hotell i en fransk stad, dock ingen fin stad utan det var lite mer av en industristad trist nog.
Hotellet hade lite samma inredning som en färje-hytt.
 
 
Handfatet ser man till vänster, tre sängar till höger och i mitten ser man en genomskinlig glasdörr, där var duschen.
I ett mini-rum, som en liten garderob, där fanns en ensam liten toalett.
 
Det var till och med en spegel framför den genomskinliga duschdörren, kanske skulle man se duschen från sängen????
Jag testade iaf att ta ett foto i spegeln, ståndes inne i duschen, jodå, dörren var genomskinlig!
 
 
Någon som njuter av hotell-livet tror jag ;)
 
 
Bredvid hotellet fanns en trevlig restaurang med uteservering.
 
 
Dom hade tilldelats något excellence-pris under 2013, dom förtjänade verkligen det priset, vilken mat och vilken service!
 
Först kom det små aptitretare...
Brödkant fyllt med ost och innanför det var det något skink/korvaktigt.
 
 
Sen riktig förrätt.
Melon (?) sallad med krabbsallad i botten. Jag tror det var melonsallad iaf.
Va någon typ av tillagad brödbit med också.
Jag tyckte det var gott, Rulle gillade inte krabba. Tönt.
 
 
Sen var det dags för huvudrätten, biff och pommes frites och (riktig fransk) bearnaisesås!
 
 
Rulle tyckte det var godaste maten på hela resan, jag håller nog fast vid min grönpepparbiff i Lucca.
Det blev ingen dessert, vi var proppmätta, vi hade en brödkorg med färskt bröd också....

 
Efter att ha sovit så var vi hungriga, men eftersom vi befann oss i en tråkig stad så bestämde vi att vi skulle hitta ett mysigt ställe efter vägen istället.
Vi körde och körde... och körde.
Körde mest förbi vingårdar.
Hittade en skylt ner mot något som hette Arbois.
Åkte in dit och vilken söt stad!
Dessvärre hamnade vi på villospår pga enkelriktade gator så vi åkte visst ut ur stan och eftersom jag inte gillar att vända så körde vi vidare, rätt ut i ödemarken.
Eller egentligen inte ödemarken, vi körde mot Pupillin.
Det var en smal och slingrig och krokig väg.
 
 
Det fanns massa vingårdar där men dom flesta hade siesta.
Had dock sett en tant ute i en trädgård, så parkerade bilen och gick dit.
Frågade Rulle om vi borde ringa på, han sa nej, så jag ringde på. :D
Han var övertygad om att vi störde och att det hade vart "öppet" om man inte störde..
 
Det öppnade en söt liten tant iaf, hon snackade enbart franska.
Vi försökte förklara att vi ville köpa vin, det gick la sådär.. Sen fattade hon och helt plötsligt hade vi hamnat mitt i en vinprovning.
Det vill säga, vinprovning till frukost. Inte jätte-okej.
 
 
Vi satt i en mörk vinkällare och jag var tvungen att fota med blixt, det är därför tanten ser så blekgrön och konstig ut, hon såg mycket snällare och sötare ut i verkligheten.
 
 
 
Jag och Rulle gillade lite olika sorter.
Vi smakade 3 röda viner, 2 vita viner och en kraftig vinlikör.
Citat från wiki; "Jura wines are distinctive and unusual wines, the most famous being vin jaune, which is made by a similar process to Sherry, developing under a flor-like strain of yeast." 
 
Vi testade Vin jaune, det var det som var "likören", jag gillade det inte alls, men Rulle tyckte att det var gott.
 
Citat wiki; "Vin jaune (French for "yellow wine") is a special and characteristic type of white wine made in the Jura region in eastern France. It is similar to dry finoSherry and gets its character from being matured in a barrel under a film of yeast, known as the voile, on the wine's surface. Vin jaune shares many similarities with Sherry, including some aromas, but unlike Sherry, it is not a fortified wine. The wine is made from the Savagnin grape, with some of the most premium examples coming from the marl based vineyards in the Château-Chalon AOC. In other French wine regions, there has been experimentation in producing similar style wines from Chardonnay and other local grape varieties using cultured yeast such as the vin de voile wine produced in the Gaillac."
 
 
Jag köpte en flaska med Ploussard-vin.
 
"Poulsard (also Ploussard) is a red French wine grape variety from the Jura wine region. The name Ploussard is used mainly around the town of Pupillinbut can appear on wine labels throughout Jura as an authorized synonyms. While technically a dark-skinned noir grape, the skins of Poulsard are very thin with low amounts of color -phenols and produces very pale colored red wines, even with extended maceration and can be used to produce white wines. "
 
 
Rulle köpte en flaska med Trousseau-vin.
 
"Bastardo (Trousseau NoirTrousseau) is an old variety of red wine grape. It is grown in small amounts in many parts of Western Europe; most famously it is used in Portuguese port wine. It makes deep cherry red wines with high alcohol and flavours of red berry fruits."
 
 
Provade också savagnin och Chardonnay och även nåt mer....
 
Här kan man läsa mer om vinerna i Jura-distriktet; https://en.wikipedia.org/wiki/Jura_wine
 
Allt vin och dessutom till frukost gjorde att man kände sig lite märklig till mods och insåg att det nog krävdes en frukost och rejäl långpromenad innan man ens kunde tänka på att köra vidare.
 
Aja körde iaf ner till Arbois.
 
 
Hittade en uteservering men att beställa var inte det lättaste, dom fattade ju inte engelska.. efter mycket om och men så lyckades vi beställa två mackor med ost och skinka iaf, och en capuccino och en kaffe.
 
 
Kaffen var inte ens god, den var sprayad med spraygrädde och den skar sig eftersom det var varmt..
 
Safiren låg snällt och väntade medan vi åt.
 
 
 
Mackan hade världens tjockaste skiva Brie-ost och tjocka skivor kokt skinka.
Inte den godaste mackan heller. 15 euro kostade 2 kaffe och 2 mackor.
 
Vårt cafe låg mitt i smeten, med coola dekorationer ovanför oss.
 
 
Vilket arbete att sätta upp allt det där, man kunde verkligen se hur varje snöre var fäst i ett hus.
 
 
Väldigt charmig stad var det.
 
(här kan man läsa mer om Arbois : http://en.wikipedia.org/wiki/Arbois)
 
 
Efter en rejäl promenad så kände vi oss redo för att sätta oss i bilen och bege oss av mot Luxemburg
 
 
 
 
 

Frankrike Del 1

Blev lite besvikna när vi körde över gr'änsen från italien till frankrike, det var ju bara industristäder, inte alls sådär gulligt och mysigt som man trodde det skulle vara i alperna.
 
Men vi behövde någonstans att sova iaf och vi valde Albertville.
Det var visst OS där 1992, kul tyckte Rulle, två OS-städer på samma dag. (sauze var OS-stad 2007).
 
Vi hittade faktiskt ett gulligt litet hotell till slut :)
 
Dessvärre även detta utan AC..  men men, gick bra ändå =)
 
 
 
På morgonen så bar det av in till centrum för att jaga frukost.. inte det lättaste eftersom inte en kotte snackade engelska....... inte heller italienska trots att vi var jättenära italienska gränsen!
 
Lyckades hitta en liten brödbod till slut och tanten fattade, efter mycket om och men, att jag ville ha bröd med något på. Hon sålde massa baguetter men utan pålägg... men sen så hade hon visst några färdigbredda 3-dubbel mackor (typ franskbröd). Jag tog en med tonfisk och valde en med ost åt rulle.
Sen mission nr 2 var att få tag i kaffe... take away kaffe.. jo men tjena, hur lätt var det. Dom fattade ju inte.
En kaffe och en capuccino som skulle tas med.
Jag trodde att hon fattat till slut, fick två sånna där små bruna plastkoppar, sånna där med vit insida, jättesmå, med vanligt svart kaffe... hur kan man INTE veta vad capuccino är?
Trodde det var internationellt jag, men icke.
Jaja, dyrt var det och inte så god frukost heller men den funkade.
 
Såhär såg det ut i Albertsville när jag jagade frukost, mysiga gator men en kyrka rätt fram
 
 
 
Körde vidare norrut och satte av mot Perouges.
Perouges är en historisk stad och murarna runt staden byggdes 1167
 
 
Det var stenlagda hus och gator, verkligen en otroligt charmig stad.
 
 
 
Det var lite speciellt vid restaurangen, dom hade maskolvar som hängde i taket!
 
 
 
Hittade en väldigt söt dörrknackare med :D
 
 
 
 
 

Sista dagen i Lucca, besök i Sauze dòulx och Oulx och över till Frankrike

Sista dagen så hade vi (jag) ingen lust att köra bil.
Vi tog först en promenad till en stor supermarket och handlade lite, sen vidare till en annan och så avslutade vi med en fika på grannbaren (första fikan där trots att baren låg ca 50m från vårt hus......)
 
Billigt som fan var det. Vi delade på en munkaktig sak och så en kaffe och en capuccino, det kostade 2 euro!
 
 
Sen gjorde vi massa annat tråkigt som att städa huset etc, innan vi bestämde oss för att  vi skulle in till stan och göra ett nytt försök på Pasqual.
 
Gick in till stan, men var lite trötta på den vanliga vägen så vi tog en annan.
Jag hittade en "yoghurteria" och som den yoghurtnörd jag är så var jag ju tvungen att testa.
Köpte mjukglass gjord på yoghurt med lite chokladpluppar på.
 
Om den smakade yoghurt? Nej!
Den påminde mer om filmjölk med strösocker på i smaken. Verkligen annorlunda.
Vanlig mjukglass är godare.
 
Seeeeeen var vi turistiga som fan, jag tvingade med Rulle på cykeltur.
Inte vilken cykel som helst heller, utan en med 4 hjul och tak och 2 rattar. :D
 
 
Sen kom vi äntligen till Pasqual, men helt seriöst så ... var det stängt?!?!?!?!?
 
Aja lite besvikna gick vi till den andra restaurangen, den som vi var på andra gången vi var ut och käkade med Tommy och barnen.
Vi drack resans första vin och jag beställde en biff-filè i grönpepparsås och Rulle beställde grillad lax.
Maten kom in och min biff var mör och saftig och helt underbart god, Rulles grillade lax visade sig vara ugnsbakad/ugnsgrillad och inte sådär grillad som Rulle trodde så han blev besviken på sin mat.
 
 
Min biff, så sjukt god!!! Typ godaste jag ätit
 
 
 
Efter maten gick vi och köpte varsin glass. Rulle har tjatat om sin jävla citronglass typ hela resan, men nu var den visst "för sur" så han kastade halva......................

Gick upp tidigt, eller ja typ halv åtta iaf och städade färdigt huset.
När allt var klart så satte vi oss i bilen och började köra, färdmålet var Sauze d Oulx, den lilla bergsbyn där jag jobbade för några år sedan.
Hamnade i världens trafikkö när vi närmade oss Genoa.. tror vi rörde oss ca 3km på 1h, det var nästan outhärdligt då stora delar av kön var i tunnlar med massa tankbilar runtomkring sig, hade det blivit krock hade man blivit grillad.
 
Blev illamående som fan pga hunger efter allt köande så stannade på ett "autogrill", vi köpte varsin macka,Rulle tyckte sin var skitgod jag tyckte inte min var god..
 
Fyfan vad dyrt allt är. Från Toscana till Oulx betalade vi ca 50 euro i vägavgifter.
 
Åkte först upp till Sauze, meeen det var väldigt dött sommartid dessvärre. Tråkigt.
 
 
 
Sen körde vi ner till Pizza Break i Oulx, stället där jag tidigare ätit mitt livs godaste pizza, dessvärre var den inte lika god nu, men fortfarande en god pizza! Hihiiiiiii Rulle fick kronärtskocka på sin capricciosa, han gillar inte kronärtskocka. **fniss**
 
 
När vi ätit så kom sötaste Alina och mött upp oss. Vi hade inte träffats på flera år så var riktigt kul att se henne igen! Fikade, pratade skit och snackade gamla minnen.
Synd att vi inte kunde stanna längre. =(
Försöker tvinga henne att hälsa på mig i Norge. :)
 
 
 
Åkte vidare mot Frankrike. Satte nästan i halsen när man var tvungen att betala över 40 euro för att köra genom tunneln, hade liksom nyss betalat över 50 euro i vägavgifter...
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0