RESA MED HUND: Att tänka på

 
Att ta med sin älskade vän på semestern istället för att lämna den hos en hundvakt alt hundpensionat visst låter det idylliskt?
 
MEN det finns en hel del att tänka på innan man tar med sig sin kära vän på semestern!
 
Vart ska ni?
För det första måste man bestämma sig vart man ska och hur man ska ta sig dit.
Klarar hunden av en flygresa? är det värt att utsätta hunden för en stressig flygresa? Måste man ha hyrbil när man kommer fram? Tillåter hyrbilsfirman hundar i bilen? Ska ni åka taxi? Tillåter taxibolagen hund i bilarna? Eller om ni ska åka buss eller tåg, tillåts hundar och är det några speciella intyg som krävs? Kanske är det krav på munkorg?
 
Det kan vara bra att träna hunden så att den är van vid munkorg om man har tänkt resa kollektivt i utlandet då en del ställen kräver det. För en del raser finns dessutom krav på att dom SKA bära munkorg på offentliga platser.
Det finns även en hel del rasförbud som man ska kolla upp innan man reser iväg så att resan inte slutar i tragedi.
 
Man kan ju också välja att köra bil, vilket enligt mig, är det mest ultimata sättet att färdas med hund.
För att vi skulle ha optimal uppsikt över hunden så satte vi in buren i baksätet istället för att ha hundburen i bagageutrymmet, dessutom så blir effekten av ACn större.
Har man en hund som lätt blir åksjuk bör man däremot kanske tänka om då körningen av och till under resan kan bli krävande.
 
Okej, låt oss säga att vi har en hund som klarar av att åka bil och vi har bestämt oss för att köra till destinationen.
 
Då är det alltså dags att kolla på kartan och hitta ett semesterställe inom lämpligt köravstånd.
Kanske man vill åka till södra Tyskland, Österrike, Schweiz, Grekland, Italien, Frankrike, Spanien eller Portugal?
Man måste även ta hänsyn till hunden, hur varmt är det i landet under den perioden vi ska åka? Hur pass mycket värme klarar hunden? Hur kan vi anpassa resan om det visar sig att det är alldeles för varmt för hunden för aktivitet på dagtid?
 
Hur ska ni bo?
När man tänkt över det så kan man börja fundera över bostad.
Ska man hyra ett hus/lägenhet eller bo på hotell?
Priset blir nog ungefär detsamma så det handlar mycket om smak och behag.
Kan hunden lämnas ensam på främmande ställen? Finns det trädgård? är trädgården inhägnad? Delas trädgården med andra gäster? Är hunden skällig och det finns risk att den stör eventuella andra gäster? Finns det risk att hunden repar golv eller kraffsar och ni kan bli ersättningsskyldiga? Kanske hunden gräver sönder trädgården? Som hundägare måste man kolla upp sånt innan, det är viktigt för allas trevnad.
En grundtanke ska vara att man inte ska förstöra andras egendom eller störa andra gäster.
 
När man har hittat ett boende som verkar bra och man har diskuterat med personal/hyresvärd och kommit överens om vad som gäller för boende med hund så är det bara att fortsätta planera.
 
VIKTIGT!
Inom hela EU så krävs att hunden ska ha rabiesvaccinering och hundpass och ha ID-märkning.
Rabiesvaccineringen ska vara MINST 3 veckor gammal innan utresa.
 
Det rekommenderas också att man vaccinerar mot Leptospiros.
En stor smittkälla till Leptospiros är vattenpölar, dammar och diken, låt därför hunden ALDRIG dricka ur/bada i sådana under resan.
 
Hunden bör också ha vanlig grundvaccinering gärna mot kennelhosta också.
 
Ska man åka till medelhavsområdet finns dessutom en del andra saker att tänka på också.
 
Leishmania till exempel, en allvarlig kronisk sjukdom som sprids via sandmyggor.
Blir hunden smittad så kommer det att krävas medicinering resten av hundens liv.
- Skydda hunden mot myggor och undvik promenader i skymning i sandmyggstäta områden
 
Lungmask, sprids bland annat via sniglar
- Låt inte hunden äta sniglar eller slicka på sniglar, han även räcka med att den får i sig lite slem från där snigeln krupit..
 
Fransk hjärtmask, sprids med sniglar som mellanvärd.
- Låt inte hunden äta eller slicka på sniglar etc. Kan även smitta via grodor
 
Tropisk hjärtmask, smittar via myggor
- Beskydda hunden mot mygg, tänk på att inte vistas ute när myggen är som mest aktiva
 
Det fanns också parasiter som kunde smitta vid direktkontakt med andra hundar, så undvik kontakt med främmande hundar under semestern.
 
Det finns också en livsfarlig larv att se upp för, tror det är en typ av Pinjelarv. Får hunden giftet i sig så får den kallbrand i munnen och tunga etc riskerar att ruttna och ramla ut.
Ofta så ser man vita spindelvävsliknande nät i träd i närheten av där man ser larverna.
Dom vandrar också ofta på led så på långt håll kan det se ut som en kabel som går över vägen men är i själva verket en hel radda med larver!
 
(bild lånad från www.jesselliotperrodeagua.com)
(bild lånad från go-pyrenees.com)
 
Det finns också en hel del andra faror och parasiter så om det inte är inhägnat område och man har stor koll på vad som finns där så är mitt råd att hela tiden ha hunden i koppel så att man har uppsiktigt över vad den gör och råkar få i sig.
 
Rådgör med din veterinär vad som är bästa förebyggande behandlingen för parasiter/myggor/etc till det området just DU har valt att resa till på semester.
Kanske finns det även andra saker att kolla upp?
 
Lite att tänka på vid bilsemester
Kanske tror du att du finner alla svar på jordbruksverket.se ? Det gör du inte, det enda du finner där är kraven för att få ta tillbaka hunden till Sverige igen EFTER resan, för att ta reda på vad som krävs UNDER resan måste du in på vart och ett av ländernas motsvarighet till svenska jordbruksverket och sätta dig in i DERAS lagar och krav, det varierar en del från land till land.
Kör du bil så får du tänka på att du passerar en hel del land på väg till din destination och att du även måste kolla in dessa länders regler.
 
Nu så har vi kommit så långt att du valt din destination, har hittat boende, har valt resesätt och har skaffat hunden nödvändiga papper, vaccinationer etc och har satt dig in i alla förebyggande åtgärder för att förhindra att hunden blir sjuk.
 
Innan själva resan så bör man också kolla upp sin ansvarsförsäkring, täcker den något om hunden orsakar någon skada under semestern? Vad händer om hunden springer ut framför en bil? Får du hjälp av försäkringen eller täcker den inte skador av hund?
Du bör också kolla upp din egen försäkring och även hundens försäkring ifall den blir sjuk.
 
Bilen bör också få sig en koll på verkstad innan resan, kanske en service vore på sin plats.
 
För körning på autobahn (Tyskland) krävs dessutom ett grönt försäkringskort (beställs hos ditt försäkringsbolag).
Många länder har dessutom olika krav på vad man MÅSTE ha med sig i bilen tex så kräver Grekland att man har brandsläckare med sig, men annars så är det väl mest varningstrianglar, västar etc som är vanligt. Kolla upp vad som gäller i dom länder DU kör igenom!
 
Det är även smart att ta med ett europeiskt försäkringskort till sig själv så att man får sjukhusvård vid behov.
Körtkort och pass är ocks¨å smart att ta med sig..
 
Att tänka på är också att många vägar i utlandet är skattbelagda, så det kostar pengar att köra på motorvägarna.
I många länder är det dessutom strikt förbjudet att ha fartkamera-varnare påslagen på GPSen.
 
Se till att hunden har vatten tillgängligt under resan, det finns skvalpfria vattenskålar att köpa i din djuraffär.
 
Gör pauser från bilkörningen och ta en bensträckare, låt hunden få kissa och nosa och få igång blodcirkulationen igen.
 
Vad ska man ha med sig till hunden? Vad ska man tänka på när man har hunden med på resan?
 
Skor! I alla fall om man reser sommartid, asfalten blir otroligt varm och hunden riskerar att bli skinnflådd under fötterna om den tvingas gå på varm asfalt.
Är din hund som min och inget större fan av skor så kanske vanliga mockasiner kan funka? Sånna som finns på barnavdelningen, viktigt dock att kolla tjockleken, vissa mockasiner är ohyggligt tjocka och anpassade för vintern. Kom ihåg att hunden endast svettas under fötterna!
Även halksockor kan fungera, om inte asfalten är riktigt stekande het. Jag använde vanlig bandagetejp till att fästa skorna så att dom satt bra och att ingenting skavde.
 
 
 
Eftersom det är varmt bör man ALLTID ha vatten med sig, både till sig själv och hunden.
Det finns ju sånna där små vattenflaskir man kan köpa, med en sån liten skål man fäller ner. Tyckte dock att flaskan var alldeles för liten och tog slut jättefort. Jag föredrog en mjuk ihopvikbar vattenskål istället som man kunde lägga i handväskan och sen släpa med sig flera 1,5 liters med vatten.
 
Gå inte promenader i stekande sol! Även långsamma promenader i stekande sol kan få en hund överhettad.
Är ni ute på dagtid, håll er i skuggan, gå långsamt och vila OFTA! Pressa inte hunden att klara mer än den klarar av. Är det väldigt varmt så kanske det är bäst för hunden att slippa vara med ute.
Kanske är det bättre att ni tar en utflykt i bilen och har ACn på och planerar så att ni kommer fram till eftermiddag/kväll när solen inte är lika stekande och det har börjat svalna?
 
Sol och bad semester? Nja.
Har ni tänkt bo på stranden och ligga och jäsa i en solstol hela semestern så kanske det är bäst för vovven att vara hemma. 
Det kan iofs fungera om man hittar en skuggig plats till hunden, ger den friskt dricksvatten, har koll på den så att den inte blir överhettad och badar med den ibland så att den kan svalka sig.
Det är dock långtifrån alla stränder som är hundvänliga och sanden på stranden kan bli riktigt varm! Kanske det går att svalka sanden i skuggan med vatten.
Men om man endast ska på en sol och bad semester så rekommenderar jag faktiskt att inte ta med hunden.
Då är det kanske bättre att hyra ett hus med pool i trädgården eller hyra ett hus vid stranden så att hunden kan välja själv vart den vill ligga och vad den vill göra istället för att bara ligga still medan husse och matte ligger och svettas.
 
Att ta med mat så det räcker hela resan är också bra, så slipper man köpa nytt foder under resan och riskera att hundens mage brakar ihop.
Rekommenderar även att ta med tex prokolin eller canikur ifall hunden blir dålig i magen av något ändå.
Självhäftande bandage, sårtvätt etc är också bra att ta med, hör med din veterinär, dom brukar sälja färdigpackade första hjälpen väskor till dom som ska ut och resa med sin hund, dom finns även att köpa på tex internet.
När man kommer till det området där man ska bo kan det vara bra att uppdatera sig vart närmaste veterinär håller till ifall det händer något.
 
Hur mycket kan hunden vara med?
 
Sitter ni och planerar aktivitet efter aktivitet efter aktivitet där inte hunden kan vara med?
Låt hunden stanna hemma!
Att resa med hund är inte samma sak som att resa utan hund, man måste anpassa resan så att den blirså hundvänlig som möjligt och att hunden har det bra.
Har man en hund som har svårt för nya miljöer och är lättstressad så kanske hunden har det bättre hemma?
 
Det gäller att vara ärlig mot sig själv och fråga sig själv om hunden verkligen får det bra på resan eller omden faktiskt har det mycket bättre hos en hundvakt.
 
Det finns ju inte längre några krav på att man MÅSTE avmaska hunden innan man reser hem, MEN, både för hundens del och för Sveriges del så BÖR man avmaska hunden efter att ha vistats utomlands!
 
Trevlig resa! :)
 
 

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Johanna

bra inlägg! mycket att tänka på :)

Svar: :)
Anna

2013-08-26 @ 11:47:09
URL: http://amyochvarghunden.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0