Vaknade tidigt idag

och drog iväg på utställning.
Träffade massa fina vovvar. Hälsade på ett flertal mopsar (så jävla fula, men har sån charmig utstrålning att jag bara MÅSTE hälsa!!!), träffade en otroligt fin chesapeake bay retriever som jag också hälsade på... en sån ska jag lätt ha om jag nånsin skaffar retriever!.. Träffade också på hon damen med golden som var med på spårkursen, och en som tränar sök/rundering med oss var där och ställde sin flatcoated retriever.
Träffade lite fler folk jag kände igen också.

Sen drog jag till myrbö och skulle träna lydnad med Elise & Adela och Kristine & Hermann.
Safira var inte alls taggad. =( och hon har varit jättetrött o lugn hela dagen... är hon påväg in i skendräktighet kanske? Isf blir jag ju nästan ledsen på riktigt.. :/
Så himla tråkigt med skendräktighet och den sitter verkligen i jättelänge!!!

Var hem till Elise o drack te och snackade massa sen efteråt innan jag åkte hem o lagade mat. :)

Hemkommen!

 
Spårade markspår tidigare med Elise och hennes svägerska Cissi.
Det var första gången för Cissis hund ( en weimaraner) men han var duktig!
Safiris och Adela var också duktiga och båda två tog vinklarna i spåret jättefint.
Sen var jag iväg på domarmiddag.
Till förrätt fick vi kungskrabba med avocadonånting.
Huvudrätten var små saltbakta potatisar, grönsaker och hjortmedaljong med sås. Också gott.
Efterrätten var en fransk chokladkaka, men jag var så mätt så jag valde ut dom godaste delarna av kakan och lämnade resten. Drack lite champagne, vin och baileys.
Snälla Ine körde mig både dit och tillbaka.
Jag som inte är en utställningsmänniska tänkte faktiskt dra till utställningen imorgon också, och spana lite, innan lydnadsträningen!

Då var det över!

Överlevde att vara "ringsekretaer" dvs assistera domaren på planen under lydnadstävlingen.
 
Ser fram emot domarmiddagen ikväll på scandic hotell. :)
 
Men först så ska jag och Safiren ut och spåra med Elise och Adela!

Idag fick jag blommisar på jobbet!

Stannade en bil utanför mitt kontor, en kille knackade på fönstret och överlämnade 10st rosor och ett par fina ord. Det gjorde min fredag! :)

Dagen blev inte sämre senare, tränade och gick tur med Safiren och avslutade med filmkväll hos Elise :)

Försökte träna igår

Gav mig fan på att träna raka skick, men det blev fel och även självbelönande fel .. vilket resulterade i att jag till slut blev irriterad, för att hunden självbelönade sig själv eftersom den inte lyssnade.
Jag brukar inte bli irriterad under träning. Fick fram ett konstigt ljud av frustration.. typ som när man håller andan men försöker skrika.. och så frågade jag med besviken/uppgiven röst varför hon inte lyssnade.. stackars Safiren, hon som var så glad över att ha hittat leksaken så kommer jag glädjedödaren själv.
Aja körde några skick till som faktiskt blev bättre och sen gav vi oss.
Tog en rask promenad i skogen och sprang runt och lekte och hade dragkamp.
Var ute ganska länge faktiskt.
Hade lite dåligt samvete efter att ha blivit irriterad under träningen så låg och kramade om Safiren hela natten.
 

Snart helg! ;)

Tränade ju rundering om tisdagen.. vad ska jag säga?.. raka skick? whaat?
Alltså hon springer rätt ut, men sen viker hon av.. precis som när vi tränar uppletande. Gaah.
Får fortsätta träna!

Tränade lydnad igår. Var egentligen inte på humör och det var trångt och massa folk på liten yta, men det gick bra ändå. Tränade lite linförighet och följsamhet, stå under marsch, avståndskommendering. Körde lite slalom och sånt också.. hon tar den nästan helt självständigt nu! ;)
Avslutade med en platsliggning. Var typ helt kolsvart under platsliggning och hundar passerade banan i mörkret etc. Bra störningar!

Fick dessutom lite "upplärning" igår eftersom jag ska hjälpa till under lydnadstävlingen i helgen.
Jag ska assistera domaren på planen och ta tid, fixa med apporter och doftpinnarna etc.
Det var ganska mycket att hålla reda på, men det blir nog kul.
Jag hade vart helt inställd på att tävlingen var på söndagen, men den var visst på lördagen?!
Och det var ju middag och sånt för dom som hjälpt till på utställningen.. och den middagen krockade med min och Elises filmkväll. =(
Kunde dock flytta filmkvällen till fredagen.. men ändå, man får ju dåligt samvete för det känns ju inte så "snällt" när man gör en sak när man lovat en annan. :/ Men trodde ju som sagt lydnaden var på söndagen... =(
Aja får köpa med massa godis på fredag och vara en supersnälllis så kanske Elise blir lite gladis iaf!
Dessutom så ska vi aktivera hundarna tillsammans på lördagen (jag och Elise alltså).
Tänkte lägga spår och troligtvis motionera odjuren lite medan vi väntar på att spåren ska ligga till sig.
Middagen är ju inte förrens halv åtta så vi hinner nog fika lite också! ;)
Kollade lite på raser som ska delta på utställningen på lördagen. Inte så jättemånga anmälda av "spännade" raser (i mina ögon alltså). Men några iaf! 
 
tex:
1st kaukasisk ovcharka
1st broholmer
3st engelsk mastiff
1st bordeaux dogge
1st korthåret st bernhard
1st Grosser Schweizer Sennenhund (valp)
 
 
Här finns hela listan för dom som är intresserade!
http://www.bsbk.org/media/17353/pm_bsbk_2012.pdf
 
Tycker faktiskt att det är lite konstigt att det inte är en endaste dogo canario eller cane corso som är anmäld.
Nu är ju inte jag den som är den som gillar utställningar och sånt egentligen, men hade vart kul att se/träffa raserna ändå. Dubbelmoral? Tja.. det får man nog säga.
Eller kan man gilla att vara på utställningar men hata utpräglad utställningsavel? Hmm.


Ingen ca de bou anmäld på helgens utställning, men jag blev väl inte direkt förvånad. Hade inte förväntat mig det. Men kanske det blir ändring när Lisbeth (hon som har Safiras kusin här i Bergen) får hem sin nya valp nu i höst? :)
Hunden på bilden kommer från kennel Rompehuesos (har lånat bilden från dom ;) ) och hur snyggt halsband har inte Tiger? Funderar på att skaffa ett liknande till Safiris!
 


Vilken hundsport passar dig?

SPÅR
Sporten för den sanna individualisten!
Kan utövas helt utan att man behöver ta hänsyn till andra människor, något som du ser som ett stort plus.
Spårmänniskan vet alltid bäst själv.
Spår är den överlägsna grenen vad gäller bortförklaringar - ingen annan än du vet ju vad som egentligen hände där ute i skogen. Ingen annan ser dina misslyckanden, utan det är helt upp till ditt eget rymliga samve
te hur du vill beskriva hur din träning gått. Vissa spårmänniskor medtager alltid extra apporter och spårslut för att dölja ett eventuellt misslyckande, även på tävling! Hundrasen för dig spelar inte så stor roll, huvudsaken att den har en ras.

Viktiga karaktärsdrag:
Ensamvarg, duktig på att räkna steg och pinnar, skarp syn (du tar pinnarna - inte hunden), måttligt terränggående, expert på undanflykter. Hemsk sångröst för att skrämma bort älgar och vildsvin är ett plus. Människor med uselt lokalsinne bör ha en superspårhund, så att man kommer fram till rätt ställe, i alla fall under samma dag som tävlingen pågår.




SÖK
Spårets motsats. Perfekt för dig som vill studera hur människori grupp fungerar – intriger, maktbalans, skiftande ledarskap.
En bra övning för framtida deltagare i 'expedition Robinson'. Bra sport för den som inte har så bra lokalsinne - även den vimsigaste brukar hitta tillbaka de 50 metrarna till mittstigen efter någon timme. Nackdelen är att alla i gruppen vet exakt hur uselt din hund går, men samtidigt så har du fördelen av att kunna skylla alla dessa misstag på de andra i gruppen. Usla figgar och slarv på stigen kan ju få det bästa sökhundsämnet att tappa sugen. Här krävs ju i någon mån en hund som är glad i människor, som befinner sig i skiftande positioner i skog och mark.

Viktiga karaktärsdrag:
Älska att argumentera, bra på att skylla på andra, mycket terränggående. Älskar du att kasta dig utför berghäller och stup i 100 knyck, så är definitivt sök den sanna grenen för dig...... Klara av att ligga stilla i en snödriva eller inlåst i en nedgrävd låda, hur länge som helst utan att förfrysa eller drabbas av klaustrofobi. En mycket FÖRSTÅENDE familj är ett måste, då familjens tänkta samvaro på helgen, helt självklart byts ut mot 5 timmar sök i skogen.




RAPPORT
Grenen för de sanna latmaskarna.
Du låter hunden och hjälpföraren göra hela jobbet.Själv sitter du på A- stationen och fikar.
En rapportmänniska bör ha mycket is i magen och gärna leva efter tesen 'går det så går det', för hunden kommer du inte se skymten av under hela träningspasset. En stor förkärlek för att sitta och fika, filosofera eller halvsova långa stunder i sträck är meriterande. Kommer inte hunden tillbaka kan du hitta på vilka förklaringar som helst - ingen har ju varit ute på sträckan, så hur skulle dom i andra gänget veta vad som är sant eller ej? Rasen för dig är en snabb, hyfsat liten hund som kan väja för ev. hinder och springa ifrån skogens ilskna djur.
 
Viktiga karaktärsdrag:
Lugn, lat och optimist. Tar dagen ( och träningen) som den kommer. Förkärlek för långa fikapauser. Konsten är att finna en hjälpförare, som är en riktig hurtbulle, kräver dock viss kompetens i att manipulera människor.




IPO
Grenen för dig som misslyckats i andra bruksgrenar och snabbt behöver återställa ditt självförtroende.
I IPO kan alla bli världsmästare, för än så länge är du garanterat ensam på din klubb att tävla i grenen. Eftersom ingen annan förstår din träning, kan de inte heller se dina misstag. Och om dom tror sig se några sådana, så förklarar du att 'nere på kontinenten' vill man minsann ha hundar som gör precis som din. Lugn, du behöver inte ha varit på 'kontinenten'för att använda detta knep, det räcker att du hört någon säga det, så är det så. IPO har även den fördelen att spåren går i maklig takt över välklippta gräsmattor, så någon risk för att du skall tvingas ha bra kondition, råder ej. IPO är snäppet bättre än skydds för den pryltokige, här finns miljarder livsviktiga prylar att köpa och hänga upp på hundburen. Dessa måste ju naturligtvis bytas ut med jämna mellanrum, då det dyker upp något nytt nere på 'kontinenten'. Här är det riktiga brukshundar som gäller, bara dom är 'belastningsbara' och har rätt 'drifter'.

Viktiga karaktärsdrag:
Missförstådd världsmästare, macho, pryltokig, föraktar svenskskyddet och anser att allt som kommer utifrån automatiskt måste vara bättre än det vi redan har i Sverige.




LYDNAD
Grenen för dig som inte vill ta ett steg utan att bli kommenderad. Passar alla utan fantasi ochinitiativförmåga, träningen utförs med slavisk noggrannhet och förändras aldrig.I lydnaden riskerar du aldrig att behöva ge dig ut i skogen, utan kan tryggt stanna kvar på din klippta gräsmatta eller klubbens lydnadsplan. Kräver minimal kondition och smidighet av föraren. Passar den som inte vill att hunden ska tänka och arbeta självständigt, utan bara lyda. Perfekt gren för att låta hunden sota för alla dina misslyckanden, taskiga självkänsla och maktbegär. Äntligen har du fått någon som du kan bestämma över och hunsa med. Hunden till detta
kan se ut hur som helst, men skall ju helst vara en hyfsat vek rackare.

Viktiga karaktärsdrag:
Dålig självkänsla, att traggla samma trista moment, eller en microdel av ett moment, om och om igen.
Förmåga att ta order från andra utan att behöva tänka själv.




AGILITY
Grenen för dig som inbillar dig att du visst kan springa lika fort som din hund samt skrika och vifta med armarna på samma gång. (Män bör prova att göra dessa saker samtidigt utan hund först, ni vet detta med män och göra flera saker samtidigt).
Du är den ständige optimisten som trots att din hund diskat ut sig 3 gånger på raden, kommer att vinna nästa lopp (det svåraste). Hoppet överger dig aldrig, däremot överger dig ofta flåset och ibland hunden. Men du är lika glad för det. 'om inte' säger du så fort du klivit av banan. Du har tusen förklaringar på vad som gick fel och varför. Du är expert på domarmissar och vet så väl att ena klon faktiskt var på kontaktfältet, så det så. Du tävlar mest för att träffa andra optimister. Du tycker att det borde delas ut fler och större priser och tar glatt emot jumbo-rosetter. Här spelar hundrasen verkligen ingen roll, snabb som rackarns skall den vara.

Viktiga karaktärsdrag:
Älskar att springa och bli svettig, förmåga att både vifta, skrika och att hoppa upp och ner samtidigt. Rosettgalen.




SKYDDS
Grenen för dom som egentligen ville bli yrkesmilitärer, poliser eller bara vanliga väktare, men som i själva verket inte ens får bli dörrvakt på stans värsta sylta. En stor förkärlek till militärgrönt och den enda sanna bruksmänniskan, enligt dom själva. Här råder ingen tvekan om vilken hundras som man ska ha, schäfer eller möjligen en malinois.

Viktiga karaktärsdrag:
Självsäker, dryg, bakåtsträvare. Förmåga att se ner på alla andra grenar. Uppskattar hunddressyr á la 60-tal.

Hjortar ska vara i grytan, inte i skogen

Först tränade vi uppletande. Det gick sådär. Var helt vindstilla så var svårt att få vittring tyckte Safira.
Sen skicken.. i början går hon rätt ut, men sen viker hon av.
Sen har jag börjat fundera på hur mycket hon egentligen använder näsan och hur mycket hon letar med ögonen.
Trots att det var väldigt fint väder så blev jag uppäten av knott. Jag skojjar inte, jag hade ett helt moln runt/över mig och dom högg mig i hårbotten.
Sen när vi båda var nöjda så tog vi en långpromenad i det fina vädret!
Gick också förbi stället där Safira fick tokryck en gång och galopperade och hoppade utför ett "stup". Var säker på att hon skulle skada sig (hörde henne springa sen såg jag henne komma flygandes så fanns inte en chans i världen att jag skulle hinna stoppa henne), men hon landade mjukt och klarade sig fint till skillnad från andra gånger hon gjort galna "stunts".
Dom kära "hjort-polarna" visade sin närvaro också med olika typer av spår.
tex bajs-spår.
Börjar komma en del kantareller i skogen också, trevligt!
Många undrar varför jag alltid går i gummistövlar.. det här är varför!
 
 

Mycket nöjd med Safiras spårprestation!

Var ju inte döfräsch när man vaknade i söndags eftersom man var ut om lördagen. Men det gick fint!
Hade ju strålande väder med klarblå himmel!
 
Vi skulle köra markspår (helgen innan hade vi skogsspår).
Första spåret, då skulle alla lägga ett rakt spår, men eeeh.. tja. Jag hamnade i ett annat spår (det var redan gått) så jag var lite orolig över att Safira skulle tappa bort sig eftersom det blev "dubbla" spår tills jag lyckades styra ut oss från det andra spåret.
 
Men när det var dags att gå.. hon spårade jättefint! Hon tappade inte ens bort spåret när det var dubbla spår! Javisst märktes det p\å henne att det blev massa andra lukter, men det gick superbra!
Duktig hund!
 
När alla gått första spåret var det dags för lunch. Jag hade med kaffe, vaniljyoghurt och en dubbelsmörgås med philadephia.
 
Sen var det dags för spår två, men nu kunde man välja att ha vinklar på sitt spår. Vissa valde två vinklar, andra en vinkel och andra fortsatte med raka spår.
Jag valde en vinkel (alltså 90graders vinkel).
 
Safira gick också fint andra spåret. Jag var lite spänd på om hon skulle fortsätta en bit frammåt i vinkeln innan hon insåg att det faktsikt svängde. Men hon var skitduktig. Bromsade in och svängde med spåret på en gång!
 
Två bra spår och fantastiskt väder och trevliga kursdeltagare... väldigt mysigt med kurs! :)

Promenad, huggorm, cafè, pizza och krogen!

Ungefär så såg vår lördag ut.
Skulle ut en liten tur med Arvid på promenad. Går en bra bit men eeeh, jag trampar nästan på en huggorm och tappade lusten att gå där. Usch, trodde dom hade gått i ide, men nejdå =(
 
 
Körde till ett annat ställe och gick en promenad där istället, men vi undvek stigar och höll oss på grusvägen hela promenaden. Avslutade med mjukglass och något att dricka på ett cafè nere vid vattnet.
Dessvärre så var inte glassen så god och fräsch som vi förväntat oss.
 
 
Kom hem och slappade lite, sen fixade vi i ordning oss och drog till Knarvik (ca 5mil bort) för att äta pizza!
Jodå, den var god. Jag åt en capricciosa.
 
Efteråt så drog vi till Knarviks enda(?) uteställe, Utenricks! Det var faktiskt mysigt med livemusik och grejer. Jag och Elise pimplade päroncider medan Arvid fick nöja sig med alkoholfri öl. 
Det var faktiskt trevligt! Men vi tog det lite lugnt ändå eftersom det var spårkurs idag med start kl 10!

Duktig på lydnadsträningen

Var iväg och tränade lydnad med Elise och Mari och Erika igår. Anette var också där och två tjejkompisar till Erika.
 
Safiris var taggad och skitrolig att träna med!
 
Första passet körde vi igenom alla moment i ettan utom platsliggning och tandvisning.
 
Sen fick hon vila.. då passade jag och Elise på att dricka iskaffe och äta hemmalagad (duktig Elise) chokladkaka!
Fredagsfika ftw. :D
 
Sen körde jag ett pass till, tränade lite följsamhet, körde lite slalom mellan mina ben.. massa lek.
Avslutade med en platsliggning.
 

Tråkig träning

Drog iväg på lydnadsträning igår, men när jag kommer fram till ridbanan där vi brukar vara så står det massa bilar där.. precis då ringer Elise! Vi ska tydligen träna i parkeringshuset, för orienteringsgruppen har använt vår bana som parkeringsplats... schysst. 0.0
 
Kommer till parkeringshuset (jag tycker egentligen inte om att träna där eftersom det är asfalt och det gör att jag blir jättebegränsad i både träning och belöning iom Safiras ryggfel och höftfel) och parkerar.
 
Det var en hel del hundar där och jag tänkte att det var ett skitbra tillfället att träna på att hunden skulle ligga enkel platsliggning trots alla störningar.. men pratade lite med Elise först.
Men nehej, det var visst alldeles för trångt tyckte folk så dom satte en gräns på att max 2 personer fick träna samtidigt och i max 5min. Gah.. värdeløst.
Eftersom jag knappt kunde träna nåt för att det var så hårt underlag och typ inte var några störningar utom en hund på "planen" så.. tja. Tränade tandvisning iaf (3 damer och 2 män), sen tränade vi lite följsamhet bara. Man hinner inte så mkt på 5 min.
Pratade lite mer med Elise.. men sen så skulle hennes son hem och sova och jag tänkte nyttja dagen lite mer, så vi drog därifrån.
Åkte till ett stort fält och tränade uppletande. Gick inte så jättebra, dom raka skicken är som spårlöst försvunna.. några enstaka gånger fick hon dock in några riktigt fina skick. Avslutade på ett bra skick och sprang sedan runt och lekte i gräset!
 
Nejdå, det var inte alls mörkt när vi tränade uppletande...

Tränade ju igår

för första gången sedan löpet! Hon blev ju jättekonstig under löpet och var rädd för figuranterna och vågade inte gå fram etc så vi bara struntade i det istället..
 
Hon var helt okej taggad. Körde bara tre skick för att det var så längesedan vi tränade.
Först skicket gick hon rakt ut i början men vek sen av och tog ett skiiiiiiiiiiiiitstort sökområde, andra skickena gick hon rakt ut.. och hon tog rullen också. Duktig!
Ska börja lära in norskrullen nån dag också tänkte jag, måste bara hitta en frivillig person som kan hjälpa mig o träna :)
 
Otur med vädret hade vi iaf, det regnade massa .. och haglade! Så Safiris fick jobba med regntäcke på.
 
Kom dessutom försent på träningen för att jag inte hittade mina regnbrallor.. kollade man ut och såg monsunregnet insåg man fort att det att träna UTAN regnbyxor inte ens var ett alternativ!
 
Regn, rusk och mörker. Hösten är inte favoritårstiden direkt =/
 
 

Surprice!

Det regnar idag med. Den oundvikliga hösten har fäst sig ordentligt. Det är kolsvart, blåsigt och jätteregnigt på varenda morgonpromenad. :(
 
Idag är det sök/runderingsträning för första gången på flera veckor!
Hade ju uppehåll iom löpet eftersom Safira blev jättekonstig och rädd för figuranterna etc.
Får hoppas det har gått över nu och att hon blivit sig själv igen.
Tror dessvärre det ska regna ikväll med. Kul! (not)
 

Vilken jävla skitdag

Alltså, gaaaaaaaah!
 
* Orkar inte byta skor när jag ska lägga spår, resulterar i att jag bryter av klacken på jobbskorna.
* Inser när jag kommer hem att Safira är dålig i magen och har gjort nr 2 i sängen... tvätta tvätta tvätta
* Tänkte ta en promenad i finvädret, aldrig vart med om mer oväder. Det åskade och regnade som fan.
* Trampar ner i en myr så det rinner äckelvatten över kanten på min vänstra stövel
* Funderar på om spåret regnat bort, för spårningen gick åt helvete och jag fick avbryta och gå hem
* Safira hittade kvittot till mina nya Ilse Jacobsen gummistövlar och mördade det. Lyckades dock fånga ihop alla bitar och satt och pusslade och tejpade
 
Suck..

Safiras happy face!

Fler som har hundar som ler när dom blir riktigt glada?

Bilder från första lydnadstävlingen! :D

Erika var en snällis och dokumenterade min och Safiras första lydnadstävling!
















Träning och regnig promenad!


Var på Myrbö och tränade lydnad idag. Först var det bara jag och Elise, men sen ramlade det in folk!
Haha, Adela var på sjukt bra humör idag, det var riktigt kul att se!
Körde igenom nästan alla moment i lk1 idag, utom hopp och tandvisning.
Avslutade med en platsliggning med två andra hundar, plus en dobermann som gick omkring som "störning" och skällde (kopplad).
Tänkte att vi skulle få en fin promenad.. eller det fick vi iofs, bara att den blev mycket blötare än vad jag hade tänkt mig. Träffade på hjort också, dom härjade precis vid oss och knäckte kvistar i skogen.
Neeeejdå, det regnar inte i Bergen!
 

Bilder från spårkursen (och grisjakten?!)

Väntar på att vi ska få gå spår (som Elise lagt ut)
Här sitter vi också och väntar 
Safira spårar redan på väg till spåret hon...
Här går det undan!
Safira hittade slutet

Safira får påfyllning med godis i spårslutet
En inte alls genomblöt Anna tar sig lite välförtjänt kaffe
En av tre grisar
Där ser man två av grisarna, Anna på grisjakt liksom..!
 
 Fotograf: Elise
 

Spårkurs i idag!

Vaknade imorse av att det regnade.. skitkul tänkte jag, men jag plockade i ordning matsäck och sånt ändå.
Baguetter med philadephia, gurka, tomat och skivad "fårepölse", och kaffe så klart.
 
Första spåret var ett jäkligt blött spår, det var myrmark delar av spåret och ordentligt med vatten!
Var ganska skeptisk till det spåret, speciellt med tanke på hur mycket vegetation det var.. men hon gick spåret jättefint! Peppar peppar..
 
Jag gick bakom när Elise och Adela gick spår med.. dom var duktiga :)
 
Förutom våra hundar så var det också en golden retriever, en schäfer och en bordercollie.
Det gick ganska bra för alla, alla gick sitt spår iaf. 
 
När det var dags för spår nr2 så hade de slutat regna och hundarna hade mycket mer bråttom! Dessutom så var det mer mossmark denna gången.
 
Jag hann dessvärre inte se Elises sista spår för att jag råkade bli involverad i en grisjakt.. helt plötsligt när vi står där på parkeringen så kommer det tre skitstora grisar springandes.. dom hade rymt.
Jag tänkte gå upp och säga till ägaren, men dom var inte hemma.. men jag och två grannar till dom försökte få in dom, men ägaren kom hem ganska snart och hjälpte till att få in dom.
Shit vad osäker jag blev, alltså, man är inte så jävla tuff när en 500kg gris säger, FU jag vill inte. 0.0
Dom kan bitas!
 
Snart ska jag duscha, sen ska jag och Elise åka och köpa pizza.. sen ha filmkväll och bara slappa i soffan. Tycker vi förtjänar det faktiskt :)
 

Hämtat bil, ätit pizza och påbörjat spårkurs!

Bästaste pizzan so far i Norge finner man på Toma Pizzeria i Förresfjorden!

Hämtade bilen igår, än så länge har den varit snäll. Kom hem vid 00.15 inatt, var mycket trött idag på jobbet. Klockan ringde 05.45 idag.. urgh. Fårikål på jobbet, gott. Kom hem och gick prommis med Safira, sen bar det av mot första spåradagen, fast idag var det bara teori.
Ser fram emot morgondagen då vi ska lägga spår!
Jag och Elise handlade matsäck efter kursen, så nu är vi redo! :D

Idag ska jag hämta min nya bil! :D

Jag och Arvid sticker direkt efter jobbet! Får hoppas denna bilen är en snällis... ;)
 





Lydnadsdebuten resulterade i ett 2a-pris!

 
Hade läst på yr innan, såg ut som att det skulle regna rätt ordenligt, men det kom några skurar bara.
 
Christine övertalade mig att ta platsliggningen (fellesdekk) trots att jag bestämt mig för att låta bli..
Lite synd bara, Safira låg mellan två hundar, den ena rörde sig och bytte ställning, den andra var inte heller helt trygg och reste sig upp.. plus att det kom en skur medan hon låg där.. så hon satte sig halvt upp.. reste överkroppen lite så att armbågarna lämnade marken.
 
Sen hade jag visst missförstått kommenderingen vid hopp över hinder.. man får visst bara ha 2 kommandon.. jag använde 3... sen fick jag avdrag i stå under marsch för att mitt tecken var "för långt".. får jobba på att korta ner det till nästa tävling. ;)
 
Men jag var nöjd med Safiris insats.. hon var duktig!
 
Hade hon inte muppat sig under platsliggningen hade vi fått ett första-pris ;)
 
1. tannvising: 10 (10p)
2. fellesdekk 2min: 5 (15p)
3. lineföring: 9 (27p)
4. dekk fra holdt: 8 (16p)
5. inkalling fra sitt: 9 (18p)
6. stå under marsj: 7 (14p)
7. hopp over hinder: 8 (16p)
8. kontroll på avstand: 7,5 (15p)
9. helhet: 8,5 (25,5p)
 
 

Härliga sommar. Where did you go?

 
Fotograf: Mathilda :)

Volontärarbete i Portugal del 2

Världens finaste Pilar. Den hunden hade jag tänkt skaffa, men det var i en del av livet när jag var sugen på Australien. Hade faktiskt lärt känna en kille på flyget påvägen till Portugal. Vi skulle resa till Australien tillsammans hade vi bestämt. Jag sa att jag bara skulle vara borta 2-3mån men att jag kunde hämta Pilar efter det.. men man kunde inte "boka" en hund under så lång tid. "Slappna av" sa dom andra, hundar som Pilar är svåradopterade.
Bara några dagar innan jag skulle resa hem så var hon bokad. Tårarna trillade..
När jag först kom till rescue centret var Pilar den räddaste lilla skapelsen du kan tänka dig, la sig helt platt mot marken och skakade om någon försökte ta kontakt med henne. Jag jobbade jättemkt med henne och hon fick en otrolig tillit till mig. Jag kunde tom gå ner dit efter centret "stängningstid" och bara sitta ute med hunden och mysa, även om det spöregnade. Vi tog långpromenader i solen. Vad hon än gjorde, lekte med andra hundar, sov  etc, så avbröt hon det med en gång bara hon såg mig och kom springandes i 180. Vi hade verkligen jättefin kontakt, en såndär "once in a lifetime"-kontakt.
Det som gjorde mig ännu mer ledsen var att, jag var ju tvungen att följa med till vet (annars tillät hon inte sig att bli hanterad). Eftersom hon skulle utomlands så skulle det tas massa blodprover etc och massa undersökningar. Vet ni vad hon gjorde? Hon tittade mig i ansiktet, sen suckade hon djupt och la huvudet på min axel och stängde ögonen. Hon stod så under hela undersökningen, rörde inte en fena trots att dom klämde, kände och tog blodprover. Veterinärerna var i chock.
Det värsta med den här Pilar-historien.. det är ju illa nog att det inte blev nån Australien-resa pga oseriöst resesällskap..men jag tror att Pilar hamnade helt fel.
Hade sett en bild på Pilars "nya" ägare, en äldre dam. Hon såg sträng ut.
Det var en nederländsk organisation som "adopterade bort" min Pilar.
Bara några veckor efter adoptionen kontaktade jag den nederländska organisationen och ville bli uppdaterad på Pilar, jag sa till dom att om det någonsin skulle bli några problem så ville jag ha henne och jag bad dom säga det till tanten. Dom sa inte det.
Jag fortsatte kontakta organisationen, till slut så visade det sig att Pilar dödat en av tantens katter, men hon skulle ge Pilar en chans till. Jag tjatade på organisationen så att dom skulle säga till tanten att jag kunde ta hunden om hon inte ville ha den! Dom sa att dom inte ville kontakta tanten utan hoppades att allt gick bra och att tanten själv skulle ta kontakt senare.
Jag hade fått tanten länkad till mig på facebook. Skrivit åtskilliga PM till henne. Aldrig något svar.
Gick till och med så långt att jag PMade varenda vän på hennes facebook. Använde google translate och skrev både på engelska och nederländska.
Jag fortsatte tjata på den nederländska organisationen, fortsatte tjata om att dom måste kolla upp hur det går!
Till slut sa dom att tanten sa att hon sålt Pilar, men att hon inte hade några kontaktuppgifter till den hon sålt Pilar till. Jag tror att det är lögn, antingen ljuger organisationen och har egentligen inte en jävla aning om vart hunden är, dom ville bara få slut på mitt tjat.. eller så är det tanten som avlivat Pilar, avlivat min hjärtevänn och soulmate. Nu gråter jag igen, trots att det var över 3år sedan.
Jag och Sandra står och myser lite.
Jag och Palmas är ute på en promenad. Han hade levt som skeppshund och vaktat skeppet från obehöriga etc.
Men sen kom det en ny lag som gjorde att man inte fick ha hundar på skeppen längre, så han lämnades på kajen medan skeppet seglade iväg...utan honom.
Lilla Elliot, han kom in med sin mamma, full i fästingar. Alltså, inte bara några.. det var som att klappa en såndär pluppig plastpåse man skickar ömtåliga paket med, sån med luftbubblor.
Såhär glad blev han när han fick följa med mig hem till huset där jag bodde under vistelsen.
Elliotbusen! Han blev så fäst vid mig att han skrek som en stucken gris om han såg mig på recue centret. Alltså han skrek ungefär som om nån gjorde illa honom.. eftersom han var så liten fick han inte vara lös på centret (så liten att det var hög skaderisk) utan han var som i en liten inhägnad av typ kompostgaller (fast tyngre). Men han blev tryggare med tiden. En trevlig liten hund .. och väldigt söt.
 

Volontärarbete i Portugal del 1

Var ju ett tag sen, men tänkte iaf visa lite bilder från när jag var nere i Portugal och jobbade med gatuhundar.
Var där i 9 veckor. :)

Här är själva ingången till rescue centret
Direkt innanför porten. Det är varmt så dom flesta hundarna har krupit in i skuggan..
Dock inte alla som har något emot sol och värme ;)
Man blir alltid mottagen med öppna armar. Fina Pitty :)
Lilla Juliao, söt liten karl. Jag skämde bort honom så efter min vistelse gick han runt och kraffsade besökare på benet och ville bli upplyft..... oooops. :D
Motard. Rädd? Det där är hans happy face! Meeen.. han var ganska selektiv med vem han gillade. Veterinärer ogillades. När han skulle vaccineras så var det jag och en annan volontär som fick fixa det, jag höll i honom och den andra gav sprutan (fanns ingen munkorg som passade heller, så det enda jag tänkte medan jag stod där var "detta KAN bli något av det sista jag gör"). Men det gick bra, han brydde sig inte så mkt om sprutan.
Jag och Motard på promenad.
Förutom dom tre som jobbade fast (heltid) på centret så var vi två andra som kunde gå med honom.
Jag och han som gav sprutan. Men det var inte alla dagar han ville.. man fick liksom "fråga" genom att visa kopplet och klicka med spännet. Kom han emot en hoppandes med viftande svans så visste man att han var suegn på tur, morrade han och gick undan så visste man att man bara kunde glömma turen. Kan hända han hade ondare i höfterna vissa dagar än andra, han var gammal och hade HD....
Motard var nog riktigt stilig i sin ungdom :)
Btw, Motard betyder motorcykel på portugisiska.. han blev uppkallad efter den snälla motorcykelkillen som hade hjälpt dom att fånga in honom på motorvägen så han slapp bli påkörd. Krävdes nog lite mod eftersom Motard inte var så imponerad utav främlingar..inte var han liten heller!
Orlando.. han blev övergiven av sina ägare för att han var sjuk. Det var inte värt att åka till veterinären.. och detta är inte något som kommer över en natt. Organisationen erbjöd sig faktiskt att betala för sjukvården om dom behöll hunden, dom sa ja och tackade och åkte.. dagen efter dumpade dom hunden på recue centret och drog. Dom var visst inte så himla glada i hunden sin ändå...

Safira lär sig tvätta!

 
 
Håller på å lära Safira fylla tvättmaskinen! :D

Weeeho!

Har fått det bekräftat. Jag och Safira ska gå spårkurs till helgen!
 
 

Busy weekend!

Tränade lite lydnad med Safiris om lördagen. Eller tränade.. vi körde igenom alla lydnadsmomenten i korrekt ordning. Det gick väl okej tycker jag. :)

Sen så fixade jag i ordning mig och drog till Elise på inflyttningsfest!
Hohooo, folk blev fulla, en del fullare än andra.
En del blev så fulla att dom spydde.. och hur visste jag att dom spytt? Jodåååå.. jag trampade i det med mina strumpbyxor.. I`m just so fresh.
Sen drog vi in till stan. Party for the win. Fast det var inte sådär jättekul, inte lika kul som gången innan vi var ut iaf.
Jag saknade fylltratten Elise som låg hemma och sov. :P

Hade ställt klockan på halv tio söndag morgon, skulle iväg till långtbortistan för att kolla på en bil!
Arvid var måttligt sugen på att stiga upp kan jag lova (fast han var inte ens med ut på lördagen!!!!)
Jag kände mig inte så nykter, så vi tog Arvids bil.. så fick han köra.
Inklusive färja tog det ca 3h dit. Kollade på bilen och sådär, den verkade rätt nice faktiskt.
Men det var en del frågetecken som säljaren skulle kolla upp tills idag.
Efter att vi kollat på bilen så delade vi på en stor pizza.. jag skojar inte, herregud, den pizzan var bara såååå god!
Pizza med massa ost, kebabkött (gyros) och pommes. Mmmmh! Perfekt för en stackars bakis-mage.. fast hade faktiskt ätit en räkmacka på färjan på väg dit också.
 
Typ nåt sånt här jag kollat på :) 

Wooop Wooooop, i övermorgon är det tävling!

Jag blir ju helt skrämd!

Sitter och läser om valpar som ska lämnas ensamma.. hur länge en valp klarar av.
 
Här tipsar någon om en "tum-regel" !!!
Den säger för det första att en valp kan hålla sig lika många timmar som den är månader gammal och därför klarar den av att vara ensam hemma så länge!
Det betyder att;
8v - 2h ensam
12v - 3h ensam
16v - 4h ensam
etc.
 
Alltså, vah!? Det är små hundbebisar vi snackar om!
 
Man har ju läst "skräckhistorier" på forum om folk som hämtar en 8-veckors valp om fredagen, umgås med den under helgen sen from måndag så ska den vara ensam hemma i 9h instängd i en bur!
Det är verkligen inget liv för en valp!
Alldeles för många verkar ha inställningen att "den kommer vänja sig till slut", jaha!? Ingen tänker på hur hunden påverkas psykiskt av en såndan behandling?!
 
En hund lämnas ensam först när den känner sig trygg med att bli lämnad, inte vid en speciell ålder och det är otroligt individuellt från hund till hund!
 

Måste ragga upp en plastficka?!

Fick startnummer och information om tävlingen sänt på mail.
Alltså, man ska själv printa ut sitt startnummer.. och man måste ha det på sig under tävling!
Jag äger ingen plastficka?!
Så frågade Erika (stackarn, får stå ut med ALLA mina frågor :P) och hon den smartingen sa att det kanske finns sånna fickor på den här sportbutiken som ligger påväg hem.. orienterare och sånt borde ju också ha plastfickor att pluppa ner startnumret i?!
 
Hmmm.. känns som ett mission after work iaf.
Att fästa pappret i en säkerhetsnål i Bergen känns inte så genomtänkt.. ska regna 16mm på onsdag. Kul.

Nu har vi anmält oss till spårkurs!

Har vart sjuk två senaste dagarna (idag med faktiskt!) så Safiren har inte fått göra mkt. Ut och kissa och vara inne och mysa med matte.
 
Såg att bruksklubben har spårkurs, så nu har jag anmält mig och Safiris!
Har dock inte fått det bekräftat en men hoppas vi fått plats. :)
 
När jag tänker efter har Safirisen gått ganska många kurser
 
* valpkurs
* grundkurs
* agilitykurs
* rallykurs
* bronsmärkekurs
* sökkurs
* IPO-kurs
plus det där sugiga lydnadslägret där man inte lärde sig något...
 
Spårkurs blir nog bra, är också sugen på att gå kurs i uppletande och även tävlingslydnadskurs!
 
Ska hem och ligga i sängen idag med. Kollade på plastikturisterna igår, haha kul att det var med en snubbe från Borlänge i första avsnittet. Kollade även på¨kungarna av tylösand med Arvid.
Tydligen funkar det för att bota monsterförkylningar! är mkt bättre idag.. så samma behandling idag och jag borde vara tipptopp imorgon **tycka** (Ska på inflyttningsfest hos Elise imorrn och sen ska vi uuuuuuuuuuuuut!)
 

Borde tränat lydnad med bruksklubben idag..

men tror fan inte jag orkar! Vaknade upp med världens rackarbajsarförkylning! :(
Så här sitter jag helt tung i huvudet, snorar och har redan skavsår på näsan.
Hade tänkt träna idag och sen haft uppehåll tills tävlingen, men känns sådär att träna om man inte är i form? Hunden borde ju känna av det? sen känns det som att man kan vara mer lättirriterad om man är sjuk?
Dessutom så tränade vi ju lite igår med Elise.
 
Tror jag stannar hemma idag och tycker synd om mig själv och dricker te.
Blir nog bara kissvändor för Safiris del, inte värt att ta en långprommis trots att detta är sista regnfria dagen på mycket mycket länge...
 

Men fy vad gott =(

"

Gör så här

1. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad (se sidan 10) eller i mikro. Låt svalna.

2. Värm ugnen till 175 grader.

3. Rita tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper.

4. Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten.

5. Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.

6. Vispa äggvitorna till mjukt skum.

7. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!

8. Sikta ner kakao och majsstärkelse i marängen.

9. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet.

10. Rör ner den smälta chokladen med några tag.

11. Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret.

12. Tänk på att de flyter ut under gräddningen.

13. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader.

14. Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten.

15. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.

16. Fyllning
Vispa grädden tills den börjar tjockna.

17. Hacka pistaschnötterna.

18. Montering
Lägg den första tårtbottnen på ett tårtfat.

19. Bred på grädde och lägg på några hallon.

20. Upprepa med nästa botten. Lägg den tredje botten överst.

21. Toppa tårtan med ett lager grädde samt hallon och hackade pistaschnötter."

 

 

Här finns receptet: http://www.recept.nu/linda_lomelino/efterratter_och_godis/agg_och_mejeri/pavlova_med_chokladmarangbottnar/


Tränat lydnad, spårat och första gången i bur!

Först la vi spår jag och Elise. Safira blev en galning i bilen (som vanligt när hon vet att det är träning på G) och började massakera säkerhetsbälten. så jag fick sträcka ut dom max och kasta ut dom genom dörren. Min bil stog alltså i regnet och såg ut som Dumbo.
Sen åkte vi iväg till Fantoft och tränade lydnad i växelvis regn och storm. Adela var skittaggad, Safira var inte alls så taggad. :/ Hon gjorde ju det jag bad om, men inte mer liksom...
Aja sen spårade vi. Hon tappade bort sig två ggr i spåret.. och så var det såklart motvind så hon vädrade en del =(
Men utöver det så spårade hon jättefint.
 
Blev föresten så less av att hon hade "dragkamp" med säkerhetsbältena (hon bet ju av ett bälte HELT i min förra bil..) så när jag kom hem så tänkte jag att jag kunde försöka med buren i bilen. Vi har haft buren sen Safira var valp, men hon utvecklade starka rädslor för buren och var både rädd för buren och ljud (tex skrammel) från buren.
Först innan sommarn kunde jag lägga in ett grisöra längst in i buren och med skakande ben stapplade hon in där..
 
Först så kastade jag ur alla grejer ur skuffen, och försökte där, men buren bara jävlades och allt annat också, slutade med att jag fick krångla ur buren och lägga ner allt igen.
Sen lyckades jag knöla in buren i baksätet (innan fick jag plocka ur en dyna som Safira "grävt sönder", så jag hade massa "skumgummi-snö" o hela baksätet..). Tänkte ta en liten tur, så jag öppnade dörren bak och kommenderade hunden att gå in, hon reagerade lite på att det var en bur där, men inte alls som hon gör hemma!
Hon gick in, blev jävligt förvånad när jag stängde luckan (men jag hade kastat in massa korvbitar i buren, så de gick ganska bra ändå). Sen körde vi en liten tur, och hon verkade relativt lugn när vi kom fram! Inte ens panik när jag öppnade luckan och kopplade och sa åt henne att hoppa ur! Perfekt!
Kommer dock endast använda buren i träningssammanhang, det är enda gången hon blir riktigt sjövild och ska tugga och gräva som fan. Är det inte träning så sitter hon still och är hur avslappnda som helst.
Iom att hon kommer koppla buren till träning tror jag att hon kommer lära sig gilla buren faktiskt!
 

"Uppvärmnings-tävling" innan Haugesund!

Jag och Elise har ju anmält oss till Haugesund i oktober..
 
Igår så bestämde jag mig för att ta en liten "uppvärmnings-tävling" på Varden här i Bergen, så att vi inte är HELT gröna i Haugesund. Framförallt känns det mest rättvist mot hunden! Tror dock inte jag kommer köra alla moment, utan mest ta det som.. ja som jag skrev.. lite uppvärming liksom. :)
 

Bilder från lydnadsträningen

Fotograf Elise har vart i farten! :D
 

Lydnadsträning på Myrbö :)

Idag var vi en amerikansk bulldog, en engelsk bulldog, en dobermann och en ca de bou som tränade tillsammans :)
Jag fortsatte träna linföring, lite uthållighet men mest position. Tränade lite av dom andra momenten från klass 1 också, men bara någon enstaka repetition.
Var utställningsträning för dvärgpinschrar på den andra banan och dom sprang runt och lät som fan, hehe, snacka om att man fick träna med störning! Safira var iaf skitduktig och ignorerade dom små töntarna som stod och kaxade sig på andra sidan stängslet. ;)

Var in till stan igår :)

 
Var meningen att vi skulle in och träffa Sascha och hennes mopskille efter en liten fjälltur.
 
Gick en liten tur, sen började det regna. Sen fick jag SMS av Sascha, hon var dessvärre tvungen att jobba övertid på jobbet så det passade dåligt med träff. Jaja. Jag och Safira satt i bilen och väntade på att det skulle sluta regna.
Jag försökte dricka vatten, men Safira puffade till flaskan så hela min tröja och byxor blev blöta. :/
Sen kollade jag hennes tänder, bara för att.. hittade början till tandsten (!!!) på dom längst in!
Så det blev att åka runt till djurbutiker och försöka hitta en skrapa... så får jag börja borsta hennes tänder regelbundet. Bara att tugga ben hjälper visst inte, hon tuggar tydligen inte tillräckligt med tänderna allra längst bak.. känns ju inte sådär jättekul direkt, dessutom så tillhör inte tandborstning några av Safiras favoritsysselsättningar direkt. Man får dock vara väldigt försiktig med tandskrapan så man inte repar emaljen, annars samlas det bara massa skit i reporna och det blir mer tandsten..
 
 
Köpte med mig vaniljgifflar också och våldgästade Elise. Vi drack kaffe och pratade.
Hon var dessutom barnvakt så det var två busfrön i huset istället för ett. :)
Vi ska ha filmkväll med pizza nån dag, då ska hon få smaka den där goda pizzan som jag och Arvid kör flera mil för att köpa... och det är helt klart värt det!
 
 

Trevlig fredagskväll igår :)

Åkte iväg och skulle träffa Erika för lite lydnadsträning på Varden... och så upptäckte jag att Mari också var där! Vad kul! :D
Sen var det två tjejkompisar till Erika där också.
 
Först tränade vi uthållighet under linföring.Det gick bra! Hon var taggad! Enda negativa med att ha tränat så mycket uthållighet i linföring som vi gjort nu i det sista är att positionen blivit sämre.. hon hamnar för långt fram!
Så vi försökte träna en del på position med..och lite följsamhet. Det är inte bra än, men det blir bättre!
 
Testade även någon inkallning, något hopp över hinder med inkallning, stå under marsch, läggande under gång, ligg från halt under gång.. sen tog både Erika och Mari två tandvisningar var på Safiris.
 
Körde även en platsliggning med alla 4 hundarna.
Erikas hund (en hane) tyckte att Safira var mkt spännande.
Jag avbröt på slutet, för Safira vände huvudet åt hans håll och, hon såg väldigt leksugen ut.. det hade blivit otroligt självelönande för hunden att resa sig från platsen och börja leka.
 
Jag och Erika försöker få Mari riktigt taggad på lydnad och försöker övertala henne att träna så dom är klara för lydnadstävlingen på Stord i November. :D
 

RSS 2.0