Tränat följsamhet och spårat

Var ganska mosig efter skogsturen så det tog lååååång tid innan jag fick tummen ur och la ett spår..
Men tränade också följsamhet istället inne i vardagsrummet... följsamhet i kryp!
Dvs krypa fot frammåt och sen provade att lära henne att backa fot... haha alltså, det var inte så lätt .. faktiskt. :P
Hon var så taggad så tror vi tränade lite för länge, efteråt var hon HELT utmattad!
När vi var färdiga med träningen så hade spåret legat klart.

Hon stressade inte (kanske för att hon var trött efter 1,5h skogsprommis och sen träning inne?) men hon var duktig!
Var nöjd med gårdagens spår.. och speciellt nöjd över att inga igelkottar hade ätit upp näringen i spåret och fortfarande befann sig där medan vi spårade :P

Fick dessutom rett ut igår det här med IPO spår och bruksspår, för jag har ju tränat mer efter IPO-spår sedan jag snöade in på det under grundkursen i IPO (gick igenom lydnad, spår, bitarbete), men igår så började jag fundera över vilket som var "bäst" och varför man föredrog det ena och inte det andra.
Så frågade runt lite och det verkar som att jag är på rätt spår.. när det gäller spår!
Tydligen är det väldigt bra att börja lära in det à la IPO (eftersom det är MYCKET noggrannare än ett bruksspår) sedan kan man överföra det till bruksspåret också, noggrannheten alltså.
IPO-spår går man bara på fält och öppna områden, partiklarna rör sig mer på öppna områden så därför krävs det högre koncentration och noggrannhet av hunden, bruksspår går man i skogen och där rör sig partiklarna inte lika mycket utan ligger mer centrerat.
Det vill säga, när det är spår ute på fält så går hastigheten automatiskt ner eftersom det krävs mer av hunden och när man spårar i skogen så blir det "lättare" och hastigheten i spåret går automatiskt upp.
Det är dessutom mycket lättare att lära upp noggrannheten redan från början, dvs börja med IPO och sen använda noggrannheten i bruksspåret än att börja med bruksspår och sen försöka lära in noggrannheten i efterhand, många hundar slarvar i IPO-spåret då..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0