Ännu en sjuk hund.. :(

(publicerade ju denna lista för ett tag sedan http://livetmedcadebou.blogg.se/2013/february/nu-borjar-jag-trottna-rejalt-pa-hd-och-kullar-som-inte-utvarderas.html)
 
Nu har en väninnas hund fått demodex, och jag måste säga att det ser ut att vara en ganska allvarlig sort =(
 
Denna tjejen har ju som mål att avla på ca de bou, hon brinner verkligen för rasen.
 
Den första hunden importerade hon från Polen, det visade sig att den har HD..
 
 
Den andra hunden fick hon rekommenderad av en "rasexpert", bra hundtyp och bra friska linjer.
Hunden importerades från Ryssland.
När hon fick hem hunden var den dock sprayad med färg, hon frågade varför och uppfödaren svarade att det bara var sårspray eftersom hunden hade blivit biten av andra hundar.
Så hunden hade dom där fläckarna, men det läkte liksom aldrig och sedan efter första löpet så inom ca 2v så hade det hela brutit ut i katastrof.
Kraftig demodex sa veterinären (generell demodex, inte lokal)
 
Vet sa också att det skulle behövas ca 6mån med behandling....
 
Såhär står det på tollarklubbens hemsida om demodex;
"
Demodex

Demodex canis är hårsäckskvalster som lever sina liv i hårsäckarna. Nästan alla individer har ett mindre antal Demodex canis och det förekommer i den normala floran på de flesta friska hundar och framkallar inga symtom. Demodex överföres från tiken till valparna genom direktkontakt under de 2-3 första levnadsdagarna, därefter anses Demodex inte smitta. Tiken kan själv vara smittobärare utan att själv visa symtom. De individer som får symtom, har en brist i sitt immunsystem och kroppen kan inte försvara sig mot skabbdjuret. Sjukdomen debuterar vanligen mellan 3 och 18 månaders ålder. Äldre hundar som drabbas har ofta fått någon sjukdom som försämrat immunförsvaret.

Symtom

Den vanligaste formen är lokal Demodicos och då förekommer enstaka hårlösa fläckar på framben eller huvud. Den uppträder vanligen på den unga hunden. I de allra flesta fall avläker detta utan behandling.

Den allvarliga formen kallas generell Demodicos och hunden får många och stora hårlösa fläckar. Huden kan vara mer eller mindre sårig och inflammerad. Generell demodicos kan uppträda spontant och framträder mest på huvudet, på bålen, tassar och ben. Generell demodicos kan behandlas med Ectodex eller Interceptor och denna behandling är långvarig.

Diagnos

Diagnosen ställs genom hudskrap från flera ställen eller från en hudbiopsi (uttagen hudbit) från ett misstänkt ställe i huden.

Ärftlighet

Det anses att djur som smittas av Demodex har ett nedsatt immunförsvar. Det är mycket som talar för ärftliga inslag. Däremot är ärftlighetsgången ej klarlagd och därför ska tikar som lämnar valpar med Demodex tas ur aveln.


Källa:
Fråga veterinären - www.agria.se
Hälsoråd för hund, Apoteksbolaget, 1996
Hundens sjukdomar - Birgitta Wikström, 1996
Mail från vet.stud. Anna Persson
Leg. vet Martina Fransson"

(http://www.tollarklubben.se/sjukdomar/demodex.htm)


Kommentarer
Postat av: Perra

:(

Svar: =(
Anna

2013-03-15 @ 10:39:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0