Mörkerspår och handtarget!

Mötte Elise och vi la två skogsspår var.
 
Sen åkte vi till ett öppet fält för att träna budföring, där mötte vi två personer från brukshundklubben. Dom höll på med spår. Vi väntade tills dom var klara, sen fick dom hjälpa oss att träna budföring.
 
Jag har börjat lära in handtarget vid "hanterings-delen" under budföringen.
Dvs hon får lära sig stryka sig mot handen som en katt gör, och så typ shejpa in det så att det blir som att hon blir klappad men hon själv tror att det är hon som tar initiativvet. Testade med tre personer idag, det funkade mkt bättre med handtarget än annan hanteringsträning.
 
Saken med Safira är att mängdträning inte funkar om hon tycker nåt är obehagligt, då blir det bara värre och värre för varje gång. Man får helt enkelt fundera ut en annan lösning om man vill komma nånstans och ha en hund som vill samarbeta.
 
Det fina med handtarget är att det finns inget "fel", utan det enda som händer om hon inte vill stryka sig mot handen är att hon inte får belöning och inte blir ivägskickad på nytt bud.
Dock är det viktigt att hjälppersonen med handtargeten verkligen bara har handen som en target och håller den still och inte för den emot henne, då sabbar man bara träningen och får bakslag, det är bättre att ha handen helt spänd så att hunden verkligen känner att det är HON som kontaktar handen och det är ingen som försöker ta på henne.
Sen man tycker att hon stryker sig för mesigt så är det bara att hålla kvar handen och vänta på att hon försöker igen, lite "tydligare", det gör inget om hon testar 10000 saker emellan, för det är ändå bara "riktigt utförande" som resulterar i belöning. 
 
Blev lite sena med budföringsträningen så när vi skulle spåra var det kolsvart.
Var nära att vi inte ens hittade rätt stig i skogen :P
Sen fick jag leta skitlänge efter min spårstart.. trots att den var märkt med en sån snitsel!!!
Väl i skogen så for vi fram, jag såg inte ett skit, fick grenar i ansiktet etc. Mobil-ficklampan användes flitigt!
Hittade pinnarna och slutet iaf, så tror de gick ganska bra.. såg dock ingenting som sagt. :P
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0